Чужденците от „Арсенал“ остават в ареста

Окръжен съд – Стара Загора определи постоянна мярка „задържане под стража“ на тримата чуждестранни граждани, работили на отговорни длъжности в завод „Арсенал“ и задържани за изнасяне на изделия и документация от казанлъшката оръжейна.  Над 4 часа продължи съдебното заседание, което се проведе при закрити врата.

По неофициална информация двамата литовски и един руски граждани са семейство. Единият от тях е международно известен учен с разработки в областта на кумулативните боеприпаси. 

Преди заседанието стана ясно, че към първоначалните обвинения за присвояване от длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение и за търговия с оръжие без лиценз, са добавени и други. Засега органите на разследването отказват да ги съобщят като се позовават на следствената тайна.

Припомняме, че Прокуратурата започна разследване на органите на реда заради изтеклата информация за шпионския скандал в оръжейния завод „Арсенал“, която била разпространена без разрешение на наблюдаващия прокурор. В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и, ако се съберат достатъчно доказателства, ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица. 

Определената от Окръжен съд – Стара Загора мярка „задържане под стража“ може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram