Чудо в храма 10 години изумява казанлъчани

 „В 14 часа на на 12 декември 2012 г. стана чудо в Казанлък – Богородица се яви в храма „Св. пророк Илия”. Това е голямо знамение за Казанлък и цяла България“, коментира Тинка Въглярова, а за феномена информация пази рубриката на сайта ни „Живата памет“.

Тинка Въглярова твърдеше, че е видяла Богородица. Според нея, тя се появява там, където трябва. С дарения на мястото на чудото бе поставен витраж на иконата „Атонска Богородица”.

Преди Освобождението на България в църковния храм в Казанлък са били убити над 200 души, които са погребани в градинката пред храма. В тяхна памет казанлъчани посаждат чимшир във формата на кръст, който се поддържа до днес. „Нека Богородица помага на всички, които вярват в нея!“, така казанлъчани коментираха чудото на Богородица в града.

За знамението във Фейсбук припомни и Гриша Горецов – учител, общественик и краевед:

„Точно преди 10 години, на впечатляващата дата 12.12.’12 година, в 14-я ден преди големия християнски празник Рождество Христово,в 14 часа,в един от последните дни преди настъпването на дългоочакваната от почти целия свят дата 21.12.’12 (датата на предполагаемия край на света), в казанлъшкия православен храм“Свети пророк Илия“ се случва нещо, което не може да се определи по друг начин, освен като СЪВРЕМЕННО ЧУДО.

В притвора на храма, в стаята за продажба на църковни свещи и други църковни потреби се явява като ефирно създание Пресвета Богородица. Тя е видяна от трима човека – първоначално от клисарката на смяна тогава госпожа Въглярова и от нейната дъщеря, а малко по-късно и от дежурния свещеник. Те я описват впоследствие като жена, облечена в бели дрехи, обърната с лице към тях с натъжено лице, просълзена. Така е рисувана Богородица на икона в Света гора Атонска (т.нар. Пресвета Богородица Атонска).

Същата тази Богородица се задържа в това положение няколко минути. След първоначалния шок от видяното дъщерята на г-жа Въглярова се опитва на направи снимки на Пресвета Богородица.

Първоначално опитите са неуспешни, но след като й се помолват успяват да я заснемат. По-късно тези снимки, както и разказа на участниците, са използвани в специално направения от казанлъшката Press TV видеоклип, излъчван по същата.

След като престоява така няколко минути Пресвета Богородица Атонска започва да се движиу по думите на свидетелите на събитието, тя се се обръща на изток и с бавни плавни движения постепенно изчезва.

След като се разчува за случилото се група православни християни от Казанлък се самоорганизират, успяват да наберат дарителски средства, с които на прозореца в стаята, където се е явила Пресвета Богородица Атонска, е изрисуван витраж, пресъздаващ образ на Божията Майка, който е там и досега. Витраж, който да напомня за чудодейното събитие.

Логично възникват следните въпроси:

Защо точно в този храм се явява Пресвета Богородица? Защо точно на тази дата 12.12.’12

година? Едва ли сега може да се даде категоричен еднозначен отговор. Ето моето предположение:

Храмът „Свети пророк Илия „в Казанлък по налични данни е застроен през 1812 година, т.е. точно 200 години преди описаното по-горе Богородично явяване в него.

Божията Майка при явяването си там е тъжна и плачеща, според мен, най-малко по две причини:

1/ В този храм по време на Освободителната Руско-турска война (1877-1878 г.) са убити от османския башибозук по зверски начин, подобно на Батак, над 200 души цивилно местно население, в т.ч. жени, деца и старци, които остават непогребани.

2/ Явяването на Божията Майка на 12.12.’12 година, според мен, трябва да ни подскаже, че наскоро ще настъпи ДВАНАДЕСЕТИЯТ ЧАС на нещо изключително важно за човешкия род. Това определено не е предсказвания от индианците край на света на 21.12.’12г., който, слава Богу, не се случи.

Каквито и да са причините за това Богородично явяване в споменатия казанлъшки храм, едно е безспорно – става дума, определено, за чудодейно събитие!

Събитие, което вече 10 години остава незаслужено в забвение! Защо ли?

ПОСЛЕПИС: За повече информация и за сравняване с тук изложените сведения:

  • посетете гореспоменатия храм и говорете с тамошните служители по обсъжданото събитие;
  • потърсете и гледайте в социалните мрежи или в посочената телевизия видеоклипа за чудодейното Богородично явяване в казанлъшкия православен храм „Свети пророк Илия“

И нека Бог по молитвите на Пресвета Богородица помилва и спаси всички Свои раби – православни християни ! Амин!“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram