Чудомир под открито небе поставят в Града на липите

В Лапидариума на Историческия музей в Стара Загора актьорите от Драматичен театър „Гео Милев”  ще играят  Чудомир

под открито небе тази  и утре вечер.

В инициативата „Театър под звездите”  ще бъдат показани персонажи от творчеството на Димитър Чорбаджийски в пиесата „Без докачение, моля”.

Автор на сценичния вариант на пиесата е покойния казанлъшки писател Веселин Стоянов, това е последното му драматургично произведение, а режисьор е Ивалин Димитров.

След премиерата на „Без докачение, моля” миналата година през пролетта, тя вече е играна повече от 40 пъти на различни сцени  у нас.

Сега Чудомировите зевзеци ще изгреят направо под звездите.

В спектакъла оживяват най-колоритните образи на Чудомир. Пъстрият, архаичен и омаен език гали ухото и ни връща в един забравен свят. Веселие и смях изпълват залата, звучи прекрасна музика, вихрят се танци, костюми плетат шарена българска шевица… И за да сме актуални с времето, в което живеем не сме пропуснали и политическите вълнения на Чудомировите герои –  „То беше някога… Нямаше партии тогава, нямаше партизани, нямаше закони за задължително гласуване – кой за когото си искаше, за него си спускаше бюлетина. Комуто пък не дохождаше и на ум даже за избори, стоеше си горе в планината при козите, свирукаше си с тънка свирка кокаляна, дялкаше си с тънко ножче шарени хурки, живееше си на свобода и чист въздух н никой не го диреше, никой го не търсеше. А сега…”

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram