Чудомир ни се разкрива и като фотограф

Малко се знае за още една от страстите на Чудомир, винаги и навсякъде да носи със себе си фотоапарат. Пътувайки из казанлъшката околия, из България и в чужбина, Чудомир неизменно снима всичко, което му прави впечатление – пейзажи, хора, забележителности, житейски ситуации и много често запечатаните от него кадри се превръщали в рисунки, изваяни от четката на художника.

Голяма част от снимките на писателя са публикувани във вестник „Искра“, където е бил дългогодишен сътрудник и редактор.

Над 2500 са запазените от Димитър Чорбаджийски – Чудомир фото-документални свидетелства. Те са във фонда на Литературно-художествен музей „Чудомир“. Достъпът до архива на писателя е дигитализиран.

В изложбата „Чудомир пред и зад обектива“ в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства е събрана част от снимковия материал, показващ Чудомир със семейството си, с приятели и известни личности, при посещение на културни забележителности и пътувайки в България, и в чужбина. Музей „Чудомир“ е предоставил за експозицията и фотоапарата, с който не се е разделял писателят.

Изложбата ще остане в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства една седмица. След представянето й в Казанлък тя поема на пътешествие из страната, уточни директорът инж. Стефан Папукчиев за Радио Стара Загора.

Снимка: Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram