Чудомировите празници в Павел баня бяха открити официално

Официално бяха открити Чудомирови празници 2014 и в община Павел баня. Богатата културна програма включва редица прояви и мероприятия, които е предвидено да се реализират в периода от 22 до 31 март.
Честването на празника започна с проява в село Турия – родното място на именития български писател-хуморист. Театралните самодейците от местното читалище представиха пред жителите и гостите на Турия скечове по произведения на Чудомир, а с музикалните си изпълнения певческата група приветства събралата се публика.
Програмата, посветена на Чудомирови празници, продължи с фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”, който се проведе на 23 март и предизвика небивал интерес от страна не само на участници, но и от публика.
Отбелязването на 124 години от рождението на именития българин включваше и откриването на изложба, посветена на Чудомир. Художниците от Школата по изкуства в извънучилищна форма „Изобразително и приложно изкуство”  подредиха своите платна, които жителите и гостите на град Павел баня е могат да видят във фоайето на зала „Младост” при читалище „Напред – 1903”. Веднага след това на читалищната сцена оживяха Чудомировите герои. Почетни гости на проявата бяха племеничките на писателя – Гергана Гечева и Лилия Димитрова. Те бяха част от публиката на тържеството, посветено на 124-годишнината от рождението на именития туриец, което бе отбелязано на 25 март 2014 година.
Финалът на програмата за празниците, които ще приключат в село Турия,  ще бъде поставен с театрално представление на 31 март от 18 часа в зрителната зала при читалището на общински театър „Любомир Кабакчиев” град Казанлък, а от 20 часа е предвиден и концерт на танцьорите от „Арсенал”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram