Читалище „Искра” посреща представители на българската общност от Гърция

Представители от Културно-образователното дружество на българската общност в Източна Македония и Тракия от Гърция  пристигат в Казанлък. Домакин на делегацията, водена от Илиана Власакиду, е Читалище „Искра”. Целта на посещението е популяризиране на българските традиции и творчеството на Чудомир сред най-младото поколение в Българското неделно училище в Гърция, което работи в рамките на Дружеството.

На 4-ти юни в 14:00 часа Дружеството ще посети къща-музей „Чудомир” и ще проведе среща с Управителния съвет на Фондация „Чудомир”. Преди това делегацията ще се включи в 26-ия конкурс за детска песен и  Фестивала на розето, както и в общоградските прояви на  Празника на розата.

Културно-образователното дружество на българската общност в Източна Македония и Тракия   е неправителствена организация на територията на Северна Гърция. Най-значителната дейност на Културно-образователното дружество е работата на Българското неделно училище „Васил Левски” със седалище в гр. Александруполис, в което се изучават български език и литература, както и историята и географията на България, съгласно годишния учебен календар, според националната програма „Роден език и култура зад граница” на МОН.

Училището е официално вписано в списъка на Българските неделни училища в чужбина. Обучението се провежда в часове, определени според предвидената и одобрена учебна програма. Дружеството е основало филиали на Българското неделно  училище в градовете Орестиада, Ксанти и Кавала, които също са включени и работят по програмата на МОН „ Роден език зад граница”. Общо броят на учениците от началото на учебната 2015-2016 година, е над  160 ученика.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram