Читалището в Ръжена получи плакет и диплом от участието си в „Богородична стъпка“

НЧ „Светлина 1928“, с. Ръжена, община Казанлък бе отличено с плакет и с диплом за принос в съхранението и развитието на фолклора от  Деветия национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ 2014.
Рекорден брой участници се събраха в събота и неделя на Старозагорските минерални бани, за да се докоснат до магията, красотата и неповторимостта на българския фолклор и родните традиции. Участниците, разпределени на две сцени, пяха, танцуваха и представяха различни обичаи и ритуали.
Още 40 фолклорни певчески и танцови групи получиха диплом и плакет за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната ни култура. Организаторите връчиха и над 170 грамоти за участие и сувенир-просфора (печат за хляб), копие на оригинален експонат от 19 в., притежание на Регионален исторически музей Стара Загора.
Над 60 майстори от цялата страна се бяха разположили по „Улицата на занаятите“ и предлагаха различни дърворезби, бижута, керамични фигури, мед, икони, стъклопис, декорация от хартия. Особен интерес представляваха тъканите на място на вертикален стан черги, чанти, раници, както и изпечените в „Хлебната къща“ ароматни питки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram