Честит празник, казанлъчани!

Първият петък на месец юни  е официалният празник на града – Денят на Казанлък, когато се коронясва новоизбраната Царица Роза и започват кулминационните тридневни тържества.

Празникът на Казанлък тази година съвпадна с Деня на детето 1 юни.
От 10:00 часа на площад „Севтополис“ ще бъде отслужен тържествен водосвет за благоденствието на Казанлък и ще се състои церемонията по издигане на знамето на града. По същото време в Музея на розата се провежда IX международен конкурс по лютиерство – просвирване на инструментите, участващи в конкурса.

Тържествената сесия на Общинския съвет ще започне от 11:00 часа в сградата на Исторически музей „Искра“ в Казанлък с удостояването със званието ”Почетен гражданин на град Казанлък” на физика проф. Теньо Попминчев, който получи международно признание за постиженията си в квантовата физика, и на хореографа, ръководител на Ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов – посланикът на Розовата долина и културата ни в страната на изгряващото слънце Япония.

Професор Попминчев работи в САЩ – в Калифорнийския университет в Сан Диего и ръководи проект в областта на рентгеновите лазери в Института по фотоника към Техническия университет във Виена. Той е сред Топ 10 на учените на бъдещето, носител на Почетен знак на Президента на Република България.
Пътят му към голяма наука тръгва от Казанлък – учителят по физика Теодосий Теодосиев запалва у него любовта към откривателството.

В началото на тази година Христо Стоянов, който е и директор на ДК „Арсенал“, получи от Японското правителство поредно признание и стана носител на Ордена на изгряващото слънце „ Сребърни лъчи“. Той ще получи званието „Почетен гражданин“ за огромния и дългогодишен принос за развитие на българо-японските отношения.

В 11:00 часа на площад „Севтополис“ е празничният концерт на детските градини в Казанлък „Балонче хвърковато!“, а Международният фолклорен фестивал 2018 ще бъде открит от 17:30 часа.
От 21.00 на площад „Севтополис“ е официалното откриване на Фестивала на розата 2018 г., с коронясване на Царица Роза 2018. Празничният концерт започва от 22:00 часа с участието на Любо Киров и Маргарита Хранова.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram