Честванията на 100 години от Одринската епопея-епопея на героизма на българските офицери и войници в Казанлък

Областният управител Недялко Недялков, в качеството си на член на Националния инициативен комитет и председател на Областния инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни, и заместник областният управител Петко Карагитлиев присъстваха на честванията на 100 години от Одринската епопея-епопея на героизма на българските офицери и войници в Казанлък.
Венци и цветя на Паметника на загиналите във войните в парк „Розариум“ поднесоха областният управител със заместника си, кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, заместник-началникът на щаба на 61 Стрямска Механизирана бригада-Карлово подп. Стойчо Владев от името на командващия бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков, много родолюбиви граждани и ученици от казанлъшки училища.
Заупокойна молитва в памет на жертвите отслужи архиерейският немстник Отец Петко Мотев заедно с казанлъшки свещеници.
Експертът от Военно окръжие Радослав Бонев върна гостите и гражданите на Казанлък 100 години назад във времето. «Именно 23 пехотен Шипченски полк е един от множеството български полкове, които на 13 март успяват да пробият форта Айваз Баба. Заедно с 29 пехотен ямболски полк и 10 пехотен родопски полк да решават изхода на сражението за овладяването на Одринската крепост.», разказа Бонев.
Поетичен рецитал изпълниха учениците Георги Данев от НЧ „Просвета – 1908″ – с. Овощник, Мариян Мирев и Мария Бонева от НЧ „Братство – 1869″ – с. Енина.
Присъстващите на събитието запазиха минута мълчание и се преклониха пред паметта за загиналите като коленичиха пред Паметника на загиналите във войните.
Възстановката бе направена от членовете на НД „Традиция“, които дадоха почетен караул пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани.
Обсадата на Одрин от български и сръбски войски от октомври 1912 до 26 март 1913 г. завършва с превземането на турската крепост от Втора Българска армия, решителна победа, довела до края на Балканската война. Съюзниците са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов. Обсадата е известна с едни от първите случаи на действие на бойна авиация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram