Честване на 3-ти март в Шипка с фотодокументална изложба „Строителите на Паметника на свободата“

В навечерието на националния празник на България, 3-ти март, в Читалището в град Шипка ще бъде открита фотодокументална изложба, посветена на строителите на Паметника на Свободата. Изложбата ще остане в гр. Шипка до 02.04.2024 г. Изложбата включва 29 табла, от които 7 табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Останалите 22 табла представляват разказ в снимки и документи за историята на строежа и за трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

Откриването на изложбата е на 2 март, от 16:00ч. в  НЧ „Светлина -1861“.

Официални гости ще бъдат д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и кметът на гр. Шипка Василка Панайотова. 

Ще бъде отдадена почит към героите, жертвали себе си за така очакваната и свещена свобода със изпълненията на смесен хор „Севтополис“, с ръководител Дора Кошева и вокална Група „Възраждане“, с ръководител Мария Колева.

Изложбата е плод на усърден труд от страна на служителите в НПМ „Шипка-Бузлуджа“. „Благодарни сме, че можем да я покажем и по този начин да споделим с шипченци и гостите на града за този значим период от историята на България.  Основната благодарност е за строителите, които са издържали на всички изпитания и са успели да построят такъв монументален градеж на връх планината“, заявяват организаторите на събитието.

По данни от книгата на Г. Георгиев „Поклонение“ от с. Шипка в строителството вземат участие: Христо Гъдев, Бончо Чавдаров, Къньо Картунов, Христо Косеков, Христо Тъпанов и синовете му Тотьо и Стефан, Тодор Милушев, Дончо Арнаудов, Доньо Гунев, Къньо Крачанов, Мильо Баев, Теньо и Тенчо Хаджистойкови, Кънчо Кавръков, Стефан Гарбатулов, Христо Миков, Никола Стоянов, Петър Манолов и много други. Почетни гости на събитието ще бъдат наследници на строителите. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram