Част от персонала в ДПБ-Раднево е оттеглил оставките си поради административен натиск

Поради административен натиск част от персоналът в Държавната психиатрична  болница в Раднево е оттеглил оставките си. Това съобщи за „Фокус“ д-р Иван Добринов, началник на Шесто мъжко отделение в лечебното заведение, в което се лекуват алкохолни и наркотични зависимости. Там се приемат едни от най-тежките случаи от цяла България, включително криминално проявени и такива с решения на съда по Закона за здравето или по Наказателния кодекс. 

Причината за подадените оставки е инцидент, при който докаран по спешност пациент е нападнал персонала на отделението. Работещите са преживели унижение с директна заплаха за техния живот и за живота на останалите пациенти, както и много обиди. След намесата на полицията, агресивният мъж е временно успокоен, но малко след това е изблъскал санитар на входната врата и е избягал. Оказва се, че проблемът с охраната и безопасността на пациенти и персонал, не е само в болницата в Раднево, а и другите подобни медицински заведения в страната. Служителите получиха подкрепа в социалните мрежи от свои колеги от други психиатрични отделения, като се срещат и коментари за организиране на протести, за да заявят своите искания. Такъв, обаче, до момента не е организиран.

„Оставките бяха подадени още в деня на агресията, дори преди да избяга пациентът. Целият персонал, който беше на смяна, подадохме оставки. След това започна натиск от страна на администрацията. Предложиха ни различни срокове, които да отработим. Две от медицинските сестри, които са зле финансово, бяха притиснати и оттеглиха молбите си за напускане. Впоследствие колегите, които бяха с едномесечен срок предизвестие получиха официално уверение, че тяхното волеизлияение не е одобрено, тоест не се приемат оставките им. За момента въпросът с моето напускане виси, като първоначално получих информация, че срокът, който трябва да изработя е 3 месеца предизвестие. Засега още не е ясно какво ще се случи. По принцип не искам да напускам работата си, но и не мога да остана, тъй като не мога да гарантирам живота и здравето на болните и на персонала“, категоричен бе д-р Добринов.

Той уточни, че въпреки многократните опити да се привлече вниманието към проблемите на болницата, охрана все още липсва. По думите му дворът е разграден и през него могат да влизат и излизат спокойно всякакви хора, а подобни ситуации на агресия са се случвали и друг път. През годините зачестяват посегателствата срещу персонала и лекуваните в лечебното заведение.

Досега от Министерство на здравеопазването няма официално становище по темата, като все още се набира информация. От директора на болницата е пратена заявка за повече щатни бройки за санитари, вероятно и за охрана, но официално становище няма. Това, което е направено до момента е само проверката на РЗИ-Стара Загора като не са ясни резултатите след нея. Подобна проверка е имало и през 2012 година, когато отново след репортаж в медиите за липсата на охрана, институцията се е задействала. За съжаление и тогава резултати не е имало, въпреки, че са били осъществени проверки и от Медицински одит, Инспекция по труда, Омбудсмана на Републиката и други институции. Всяка от тях е изготвила доклад с препоръки, като повечето после не са били изпълнени.

„В някои от проверките, например на Медицински одит, са установени дребни нарушения, които изобщо на никого не пречат, като например лиценза на аптеката. За бития персонал и дилърите в двора си премълчаха. През 2014 година написах официално писмо до Министерство на здравеопазването, в което е посочих проблема с липсата на охрана и други проблеми на болницата, но получих формален и леко нагъл отговор от тогавашните Национален консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и от зам.-министър д-р Бойко Пенков, който към момента е на същата позиция“, каза д-р Добринов. В отговора те са написали формални препоръки без да се ангажират с решаването на проблемите, а днес, години по-късно, те все още са на дневен ред.

Към момента няма официална информация от полицията за това какво се е случило с агресивният мъж, който преди две седмици нападна персонала в ДПБ-Раднево. Служителите в болницата също не са уведомени. „Процедурата за хоспитализация по спешност е рутинна. Тоест обикновено човек със животозастрашаващо поведение бива задържан от полицията, консултиран от психиатър в Спешен център, след което се насочва за хоспитализация по всяко време на денонощието“, поясни д-р Добринов, което означава, че този човек може отново да се озове в болницата в Раднево и след като там все още няма специализирана охрана и липсва помещение за изолация, служителите и пациентите могат само да се надяват да не се случи нещо сериозно с тях. 

„Пациентите с опасни прояви в Шесто мъжко отделение вече са около половината от общия брой. И това при липсата на охрана и зловещия недостиг на персонал. Към 03.07.23 г. броят на болните, настанени от съда на задължително лечение по Закона за здравето е бил 18. Тези, които са на принудително лечение по НК са трима и още пет са били изпратени за освидетелстване с определение на Районен съд. Не броим онези, изпратени по спешност за хоспитализация и впоследствие останали на доброволно лечение“, допълни началникът на отделението.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram