Чакаме сняг по Йордановден

Студът, спуснал се над страната все още търси подкрепа приземя, и към момента среща съпротива, достигнатите към 20 часа температури са по-високи от отчетените в началото на декември, снежната покривка е по-скоро символична, единствено в Пирин, в подножието на връх Тодорка достига до 80 см.

Обедното обновление на европейския модел неочаквано вкара засили студа, който ще се спусне в навечерието на Богоявление, до -12 градуса във височина, което ще създаде условия за образуване на солиден снежен средиземноморец.

Ще премине обаче доста южно от страната и ще заснежава основно Пинд и планините, разположени северно от Атинския залив, но снежната граница при реализация на този сценарий ще падне много ниско – до 200-300 метра в южната част на Гърция, като в апогея си ще падне до 998 хектопаскала в центъра и ще заснежава пистите на ски курорта в планината Хелмос, както и Пинд, както и западните част на Анатолийското плато. При ниска снежна граница може да побелее почти до морските курорти Бодрум и Мармарис. У нас по-скоро локално и ден два по-дълбоки минимуми, това ще е ефектът от усилването на студа.

И засега изглежда доста мощен циклонът , ниска снежна граница, у нас обаче по-скоро чисто символични валежи, може да повали малко сняг в неделя и на самия Йордановден.

https://meteobalkans.com/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram