Църквата почита Св. Анастасия

На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия.

Анастасия Узорешителница е римска християнска светица, живяла през 3-ти век. Смята се за покровителка на аптекари и лекари.

Известна е  с това, че се е опитвала да помага на страдащите – носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците давала хляб, лекувала е болести, превързвала е кървящите рани на ранените.

Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войници на управителя на Илирия я връзват на четири стълба и я изгарят в Сирмиум (днес Сремска Митровица). В народните представи на българите светицата се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта.

На този ден жените, особено майките, не работят нищо, за да не се разболеят децата им. Месят се пресни питки и намазани с мед се раздават.

Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Днес имен ден празнуват всички с имена: Анастасия, Анастас, Анастаса, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Сийка, Тана.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram