Художествената гимназия грейна на Сирница с цветни „Сънища“

Навръх своя патронен празник на 22 февруари, когато се навършиха 116 години от рождението на Дечко Узунов, Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък, връчи наградите на отличените детски творби в осмото издание на Националния конкурс „Наследници на Дечко Узунов”. Отбелязват се и 40 години от създаването на специалността „Дизайн” в училището, притегателна точка на млади таланти от цялата страна.

Над 900 творби от 64 училища и школи от цялата страна, от българско училище в американския град Сънивейл и от Испания, пристигнаха за участие в националния конкурс на тема „Сънища”. Първата рисунка изпратили от Пловдив.

Близо триста деца от близки и далечни краища на страната, придружени от техните ръководители и семейства изпълниха актовата зала на Националната гимназия в неделния ден, за връчването на наградите. Грамоти и предметни награди бяха присъдени от името на учебното заведение, реализирало конкурса, от областния управител Георги Ранов, патрон на конкурса, Община Казанлък, РИО Стара Загора, издателство”Просвета”, Общински театър „Л. Кабакчиев”, Библиотека „Искра” и др.

Общо 120 награди бяха раздадени по време на празничното за Художествената гимназия събитие. За връчването им пристигнаха деца от Плевен, София, Ямбол, Хасково, Любимец, Кърджали, Ловеч, Габрово, Николаево, Гълъбово и др. Казанлъшките училища и школи по живопис също имаха своите наградени участници.

„Мигове“ е темата на следващия конкурс, който НГПИД „Акад. ДечкоУзунов“ ще проведе през новата учебна година.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram