ХОРАТА ПИТАТ: ЗАЩО В КАЗАНЛЪК ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗАПОЧНА ТОЛКОВА РАНО?

Във facebook от няколко дни се появи профил, който сложи началото на предизборната кампания на ГЕРБ за местните избори в Казанлък, които все още не са насрочени, но ще се проведат в средата на следващата година. Профила е наречен „Да подкрепим Галина Стоянова, Кмета на Казанлък, за втори мандат“. От тук се подразбира, че ГЕРБ – Казанлък вече са излъчили кандидат за кмет и това е лидера им, по случайност и кмет на общината.

Някой ще каже: „ И какво от това“. Обаче с тази толкова ранна предизборна кампания грубо се нарушава Закона за местните избори. Вярно, че това се извършва от хора на ГЕРБ, които винаги си мислят, че законите не ги ловят и затова не си правят труда да ги четат. В този закон в чл. 50. ал.1 е записано: „Предизборната кампания започва след регистрирането на кандидатите“.Тук е първия препъни камък – няма как да се регистрира кандидата, тъй като партиите още не са регистрирани за изборите в ЦИК, а какво остава за кметовете. Това е застъпено в чл. 35 ал.1 от закона за местните избори. Там се казва: „Кандидатите за съветници и за кмет се посочват и предлагат за регистриране от централните ръководства на политическите партии и коалиции, които отговарят на изискванията на Закона за политическите партии и са регистрирани пред Централната избирателна комисия за местни избори и пред общинската избирателна комисия, че ще участват в изборите.“

В този профил във facebook предизборната кампания се води от общински чиновници, които обикновено вземат заплати за нищонеправене и цял ден се ровят в интернет. Те особено са заинтересовани от преизбирането на Стоянова, защото при смяна на кмета ще бъдат сменени и те. Те знаят, че нищо не става от тях и след това няма да могат да си намерят работа. Тази така водена предизборна кампания отново нарушава закона за местните избори. Там в чл. 50 ал. 5 е записано: „Областните управители, техните заместници и работещите в областната администрация, кметовете, техните заместници и работещите в общинската администрация, както и другите държавни органи и синдикалните организации не могат да разпространяват предизборни агитационни материали за кандидатите и да участват в предизборна агитация под каквато и да било форма.

Въпреки пренебрежителното отношение към законите предизборната агитация е изключително вяла и постна. За всеки е видна пировата победа на ГЕРБ. Точно преди изборите се извършиха  помпозни откривания на „Розариума”, пожарната, болницата. Каниха се лидери на ГЕРБ. Представяше ни се като грандиозно преасфалтирането на улиците, което реално е средно 4 км на година и т.н. Въпреки това едва 16% от имащите право на глас в общината се вдигнаха да идат до урните и да гласуват за ГЕРБ. В града не е тайна, че тези скромни проценти са напомпани благодарение на корпоративния вот, натиск от властимащите към зависимите от тях служители и бизнес и административните шашми при изготвянето на избирателните списъци, където има невероятно интересни похвати.

Надявам се, че в партия ГЕРБ в Казанлък освен кариеристи има и умни хора, които ще надделеят и допринесат в спазването на законите в България.

Христо Царев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram