Хлопна врати сепариращата инсталация на Казанлък?

Едва три месеца, след като бе открита сепариращата инсталация, намираща се в терена на бившия „Стройрайон” в Казанлък, тя затвори врати. За това алармираха работещи там, които вчера се оказали пред заключеното депо.  Няма обяснение за причината за преустановяването на работата, сред работниците се шири слух, че фирмата „Грийнпланет” ООД, съдържател на инсталацията, е фалирала. Някои от наетите на работа там дочули, че само временно е спрян процесът.

Отговорният за местния сепаратор, Петър Цветков, не отговаря на обажданията на редакторите на Пресс ТВ и радио Вис виталис. Не беше открита за коментар и Даниела Коева, която е ресорен зам.кмет по екологията, според нейни подчинени тя е в чужбина.

 

Сепариращата станция започна работа през месец март тази година.

С 26 гласа „за“ Общинският съвет на Казанлък упълномощи кмета на община Казанлък да сключи договор с „Грийнпланет“ ООД за изграждане на сепариращата инсталация  и за предоставяне на битовите и производствени отпадъци, генерирани от домакинствата, обществените и административните учреждения, училищата, търговските, промишлените  и туристическите обекти на територията на община Казанлък в изградената от фирмата сепарираща инсталация.

Според кмета необходимостта от изграждане на сепарираща система е свързана с огромните отчисления, които община Казанлък трябва да прави във връзка с новото регионално депо за отпадъци в област Стара Загора. През 2012 г. отчисленията са били 18 лв./тон отпадъци, през тази година те са 35 лв./тон, а през 2014 г. отчисленията скачат на 100 лв./тон. За да се правят тези отчисления, без да се утежняват жителите на общината с по-високи данъци за битови отпадъци, единственият изход е да се намали количеството на извозвания отпадък от Казанлък към регионалното депо.  Намаляването на финансовата тежест се целеше с изграждането на сепарираща инсталация. След проведени разговори на общинското ръководство с няколко фирми, единствено „Грийнпланет“ ООД  е предложила да заплаща на Общината за сепарирането на отпадъците, всички останали са предлагали точно обратни условия – Община Казанлък да им плаща за услугата.

Освен това много съществено предложение, „Грийнпланет“ ООД  се е ангажирало да поеме и транспортните разходи от сепариращата инсталация до претоварната станция в Казанлък. По тази причина фирмата ще търси площадка за изграждане на инсталацията в близост до претоварната станция.

600 хил.лева е инвестицията на фирмата в инсталацията, според Петър Цветков от „Грийнпланет” ООД, той през март назначи около 40 човека на работа и обясни, че на ден се сепарират между 40 и 50 т боклук. Преработената смет се балираше и извозваше с камиони на фирмата. Дружеството плащаше на общинска администрация по 10 лева на тон, преработени отпадъци.

На снимката: Петър Цветков

petar cvetanov

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram