Хиляди се качиха на Шипка, малцина останаха при политиците. Митрополит Григории, коментира, че може би националния враг е „фирма“.

Ds olil

Над 10 хиляди, е неофициалната цифра на българи от цялата страна, които на 3-ти март се качиха на връх Шипка. Едва около 1000 от тях останаха на площада под върха, за традиционните речи, в които се включват политиците. За първа година, от поне 10 назад, политиците, които се включиха в честванията на 135 от Освобождението на България бяха изключително малко. Освен двама депутати от габровския регион, областните управители на Стара Загора и Габрово, кметовете на двата града, единствено министърът по управлението на еврофондовете в оставка Томислав Дончев, бе сред официалните лица. За първи път от доста години Президенството на Република България, нямаше свои официален представител. По време на словата на площада под връх Шипка, младежи демонстративно се отправиха към самия връх, обръщайки гръб на политиците.

Панихида за загиналите български опълченци руски и всички други войни, загинали за Освобождението на България отслужи великотърновския митрополит Григории. Негово светейшество поздрави всички българи от името на новозибрания патриарх Неофит. Близо 40 минути великотърновският митрополит изнесе изключителна историческа реч, в която напомни на всички българи, че свободата е извоювана от самите нас с помоща на вярата на българския народ. Григории призова всяко българско семейство да има, да пази и използва българския трибагреник.

В тази неделя на блудния син, всички ние все още се лутаме, каза Григории, търсим врага и воюваме за свободата си. Може би той е сред нас, може да е някоя „Фирма“ коментира Григории, като мнозина заподозряха, че изказването на митрополита е насочено, към електроразпределителните дружества.

Тук трябва да внимаваме какво говорим, дори какво шепнем, сподели Томислав Дончев, който в своята реч, намекна, че българите, отново ще се борят за свободата си в един наближаващ избор.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram