Хакерска атака към казанлъшки нотариус

Казанлъшки нотариус е попаднал под ударите на хакерска атака. За разблокиране и достъп до важните юридически документи в компютърната система хакерите поискали първоначално да бъдат преведени 40 евро. След първоначалното плащане по сметка, хакерите не разблокирали сметките, а поискали втора сума от 100 евро. Схемата за изнудване след блокиране достъпа до информация в компютрите не е нова, но рядко потърпевши подават оплакване за подобни кибер престъпления. Няколко малки казанлъшки фирми също са  пострадали по схемата.

 

Новият вид хакерска атака Ransom (откуп),  криптира всичките  файлове на компютъра. Това е причината експерти  да казват, че буквално компютърът се “отвлича”.

Ако компютърът  е атакуван веднъж, дори и изцяло да преинсталирате операционната си система, няма достъп до ценни данни, ако не пазите копие от тях. В последните няколко седмици стотици потребители в големите градове у нас са били потърпевши от подобен вид атаки. В ДАНС отдел “Киберпрестъпления” са подадени стотици сигнали от потърпевши, които се разследват.

Как се предполага, че се задейства атаката: Обикновенно това става, като кликнете на  картинка, или линк, зад който е прикрит зловредният код Ransomeware.

Веднъж активиран вирусът на компютъра, той автоматично кодира всички данни, а на екрана на потърпевшия потребител се появява искането да се плати откуп за разкодиране

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram