Фондация „Проект за Бузлуджа“ реди изложба в Стара Загора

Изложба „Бузлуджа – паметта на времето“ ще бъде открита на 29-ти февруари от 17:30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Авторът ѝ арх. Дора Иванова провокира към дискусия с предложения за бъдещото предназначение на паметника и проект за неговото преустройството. Инициативата се заражда под формата на дипломна работа към Техническия университет в Берлин и се превръща в кауза на фондация „Проект Бузлуджа“, която цели превръщането на Бузлуджа във функциониращ паметник на културата.

Изложбата е факт благодарение и на Художествена галерия – Казанлък, както и на Националния парк-музей Шипка-Бузлуджа. Тя стартира в средата на миналата година в столицата в рамките на световното триенале на архитектурата Интерарх, като след това беше представена в Монтана, родния град на арх. Иванова, както и в Казанлък и Габрово – градовете в непосредствена близост до монумента и историческите събития, свързани с него.

В изложбата са включени любопитни факти относно историята, планирането и проектирането на колосалната сграда, както и нейното изграждане и разрушаване. Старозагорецът Мариян Ташев ще представи една нова гледна точка чрез своето видео, улавящо магията на мястото от птичи поглед. Разказът за актуалното състояние на паметника е умело илюстриран от творбите на трима фотографи, запечатали красотата и силата на паметника – Никола Милър и Лес Джонстон от Шотландия и Радослав Първанов от Габрово. Фотографиите под формата на плакати и пощенски картички могат да бъдат закупувани, а събраните средства ще бъдат предоставени за целите на фондацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram