Финансови бомби цъкат в новите бюджети на Казанлък, алармират от БСП

Завишен е с половин милион лева бюджетът на общинското предприятие за комунални дейности, но не в частта за поддръжка на улиците, а в озеленяването. Фактът бе посочен от Васил Самарски, председател на групата съветници от БСП в местния парламент. Той остро разкритикува на днешното заседание на Общинския съвет увеличението на това перо  и иронизира това решение на управляващите: „Очевидно вече няма да сменяме цветята на два месеца, а всеки месец. Можем да решим проблема с по-трайна растителност, но очевидно е „по-изгодно” да купуваме цветя на всеки два месеца”.

Самарски припомни, че звеното за комуналните дейности от предходния мандат беше подложено на редица проверки и настоя дейността на сегашното също да бъде ревизирано, за да се види какво се върши там.

Председателят на социалистите-старейшини върна лентата назад, за да опресни паметта на колегите си, посочвайки че   Общината е предлагала, а Съветът приемал бюджети през 2013 г. и 2014 г. с дефицит. През 2013 г. дефицитът е бил 3 299 000 лв., а през 2014 г. – 5 737 000 лв. Той разгледа от трибуната няколко цифри от икономическата прогноза на Общината за следващите три години, като ги подложи на унищожителна критика и алармира, че от БСП ще търсят сериозно принадената стойност за общината и хората от харченето на огромната сума от 90 млн. лв. за три години в мандата на ГЕРБ.

Съгласно приетия м.г. бюджет, тази година трябваше да имаме излишък от 722 000 лв. Само че последователни и верни на икономическото загробване на Общината, днес от ГЕРБ ни се предложи дефицит от 3 127 000 лв. Ако трябва да сметнем дефицита за трите години „прекрасно” управление на ГЕРБ, той надвишава 11 млн.лева., под тези цифри сте се подписали всички, които правите бюджета и кметът”, порица управляващите Васил Самарски.

От името на представителството на БСП в Съвета той предупреди, че в икономическите прогнози на ГЕРБ за следващата година се планира сума 1 837 000 лв. излишък, а  Общината трябва да върне кредити в такъв размер.

„Анализът, който е пред вас и прогнозата, показват откъде ще дойдат тези пари, откъде Общината предвижда да икономисва, за да връща тези заеми! На първо място Общината ще икономиса от Фонд работна заплата цели 900 000 лв., което се равнява на съкращения. Т.е. ще бъдат съкратени 120 човека от общинската администрация. Нека знаят гражданите какво ги чака от догодина, когато ще започнем да връщаме заемите на „великолепното” управление на ГЕРБ.

Тази година има предвидена сума за плащане по граждански  договори в размер на 161 000 лева, догодина обаче ще имаме  69 000 лв. по същото перо. Намалява се сумата със 100 хил.лева.

Тази година има 290 000 лв. за облекло на персонала, догодина за същото кметът ще раздава 69 000 лв. Това е популизъм, госпожи и господа от ГЕРБ! Не се сетихте три години за това, а догодина ще оставите следващия кмет да раздава само 69 хил.лв. за СБКО.

С 340 000 лева намалявате от догодина сумата за храна, явно храната ще е поевтинее при новото управление. 1 632 000 ще похарчите тази година за храна в детските градини, а през 2016 г. ще се харчат 1 290 000 лв.

Тази година ще асфалтирате за 4 млн.лева, догодина следващия кмет ще има за асфалт едва 200 000 лева, и така сте го заложили години напред!

Дълготрайни материални активи за настоящата година ще се придобият за  953 000 лв., догодина само за 100 000!

Или тази година с 6 млн. лева частта на местните приходи е по-голяма, заложили сте 17 млн., а през следващата сте планирали 11 млн.!?

Защото, ако смятахме, че 2,5 млн.лева просрочия на бившия кмет Стефан Дамянов са нещо страшно, то същите тези 2,5 млн. стоят още като просрочия и днес, имаме огромен дълг, от който ще започнем да пресмятаме принадената стойност от предходния и от този мандат, захванали сме се този въпрос и ще видим вложените ваши 90 млн. лв. къде ще ги намерим.

Ако „Розариума”, болницата и пречиствателната станция, всички заедно струват 90 млн…? Очевидно добре се разпореждате с едни големи милиони, но принадената стойност не се връща в общината.

Миналата година през август увеличихме програмата за продажби на имоти с 3 млн. лева, за да може да се върне дълга за „дупката”, гласувахме да продавате обекти, за да върнете заема за дупката, продадохме обектите, само че днес тези 3 млн.лева ни се предлагат като нов дефицит! Като ново бюджетно задължение!”

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram