ФАКТ! През 2007 г. Галина Стоянова одобрява договора с „Тракия трейд”, оказал се нищожен

Административният секретар на Община Казанлък през 2007г., Галина Стоянова, пряко е отговаряла за законосъобразността на сделките,  договорите и всички актове на администрацията по всички нива.

Според длъжностната й характеристика*, Стоянова е била служителят, на чиято отговорност са тежали задълженията за проверка на целия документооборот  и преглед на всички проекти за договори и хармонизирането им с българското законодателство и одобрение, преди кмета да ги подпише.

Секретарите на администрациите са служителите, отговорни за изрядността и коректността на всички документи, кметовете разчитат на тях, че когато ги парафират,

 

те са проверени и одобрени от административния секретар.

 

Галина Стоянова е назначена за административен секретар на Община Казанлък през юни 2007 г.след конкурс. Тогавашният кмет Стефан Дамянов се хвали пред медиите, че тя е предпочетена сред десет кандидати, заради блестящите й резултати на конкурса.

Стоянова встъпва в длъжност на овакантената преди седем месеца от Катя Киликчиева позиция.

На 1 август 2007 г. Дамянов сключва договора с „Тракия трейд“, който през 2013 г. се оказва окончателно нищожен.

Госпожа Стоянова си е свършила съвестно служебните задължения на административен секретар,

 

прегледала е проекта за договор и го е одобрил последна,

 

после го е поднесла на кмета Стефан Дамянов, той го подписал. Години след това, ощетяващият общинския бюджет договор, драмата около него и въпросите, пораждат няколко тези:

Първата: Галина Стоянова не е била компетентна да прозре бъдещите загуби за гражданството, заложени в договора. Но блестящите й познания, показани на конкурса, станали повод за хвалба на Дамянов, почти изключват тази версия.

Втората: Галина Стоянова е видяла ясно бомбата, скрита в тази сделка и

 

си е замълчала умишлено.

 

За да ослепее и оглушее могъщо подготвеният административен секретар Галина Стоянова за фрапантната далавера, очевидно е имало причина. Иначе би предупредила шефа си Стефан Дамянов, че го подвеждат и му „слагат шапката” с отлагателно действие. Пакетът от документи по договора е одобрен преди Стоянова от гл.архитект тогава Николай Николов и неговите подчинени.

 

Какво е основанието й да не реагира и предупреди началника си кмета Дамянов?

 

Той я назначава точно  месец и половина преди шумно да подпише сделката с „Тракия трейд. Общината от ноември 2006 година е без секретар. Киликчиева е напуснала. Конкурсът за избор на купувач на терена на бившата Инфекциозна болница се провежда в средата на декември. Фирмата на Тодор Колев е избрана като предложила най-добрата оферта за терена от комисията с председател Васил Самарски. „Тракия трейд” е кандидатствала само с идеен проект, каквото е условието на конкурса. Друго условие, поставено от Общинския съвет е 50% от продажната цена на обекта да се вложи за закупуване на медицинска апаратура – скенер, рентген и други, като собственост на общината, която да се предостави за срочно ползване на „МБАЛ – Казанлък“ ЕООД.

 

Параметрите по договора по-късно се пишат от администрацията, когато се залагат и бъдещите самовзривяващи се мини.

 

Кметът Дамянов подписва сделката на 1 август,  след като тя по задължение е проверена от Галина Стоянова, административен секретар на Общината.

През 2011г. вече като кмет Галина Стоянова е изненадана и забравила, че е допуснала незаконосъобразен документ да се превърне в договор. Поводът за изненадата й е заведеното дело от „Тракия трейд” срещу Община Казанлък. Макар, че Стоянова изкарва цели две години на поста секретар, оказва се, въобще не е знаела какви отговорности носи по длъжностна характеристика: „Контрол върху законосъобразност на актовете и действията на администрацията. Точно изпълнение и прилагане на законите и устройствените актове. Обработва документи, съдържащи класифицирана информация.”

 

Галина Стоянова не е упражнила и последващ контрол върху законосъобразността на договора и ефекта от неговото действие.

 

Това й е било работата. За нея е получавала заплата. От нея се е очаквало компетентност, възложено й е било доверие, като победителка от конкурс, при който отпадат други девет не толкова компетентни кандидати.

Медиите, отразили встъпването й на длъжността „административен секретар на Община Казанлък”, посочват и факта, че Галина Стоянова е една от основателките на ГЕРБ тук.

*Част от длъжностната характеристика на Галина Стоянова през 2007-2009 г.:

ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ И ОТГОВОРНОСТИ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЕКРЕТАР:

  • Организация, координация и контрол при функционирането на администрацията за точното спазване на нормативните актове.
  • Осъществяване на административно ръководство в изпълнение на задачите, които произтичат от законите и актовете на МС.
  • Организиране на деловодство, документооборот в общината и общинския архив.
  •  Управление и контрол на службите по гражданска регистрация и административно обслужване и поддържане в актуално състояние на избирателните списъци в общината.
  • Контрол върху законосъобразност на актовете и действията на администрацията. Точно изпълнение и прилагане на законите и устройствените актове.
  • Обработва документи, съдържащи класифицирана информация

На снимката: Факсимиле от сайта на Галина Стоянова с публикуваната й професионална биография

sekretar

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram