Ученици от ПГЛПТ с показно на кетъринг за младежите със специални нужди

Ученици от 11 клас на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в гр. Казанлък участваха в дейности по проект на сдружението „Бъдеще за децата“.

В рамките на три дни, през месец октомври (02.10., 23.10. и 28.10.2020 г.), под формата на практически обмен на знания и опит, лица със специфични потребности, екипът по проект „Социално включване чрез заетост“ и ученици от ПГЛПТ направиха стъпка напред в интеграцията и социализацията на лицата с увреждания. Целта бе усвояване на нови умения, създаване на запознанства, запознаване с правилата на работа извън дома и училище (в защитена среда), привличане на съмишленици и доброволци от различни възрастови групи в работата на двете Работилнички при Центъра за трудова адаптация и социализация за младежи с увреждания (ЦТАС). През цялата обменна програма възпитаниците на ПГЛПТ – гр. Казанлък, бяха придружавани от техният наставник и учител по практика „Готварство и сервиране“ – госпожа Мария Чочева.

Стремежът на ‚Бъдеще за децата“ и целият екип на неправителствената организация е да достигнат до все повече хора и да ги подтикнат да се замислят, да се почувстват съпричастни към проблемите и нуждите на онези, които по една или друга причина страдат от някакво увреждане, да ги подкрепят в името на един пълноценен и независим живот.

Обменните посещения бяха реализирани на територията на Центъра, разкрит по проект „Социално включване чрез заетост“ на сдружение „Бъдеще за децата“ по Оперативна програма Човешки ресурси 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.

Невена Трифонова, консултант по информационната кампания за промяна на обществените нагласи разказва за съвместните дейности:

По време на първия обмен, отделихме време за запознаване на двете групи – ученици и младежи с увреждания, и екипа по проекта, както и кратко представяне на проект „Социално включване чрез заетост“ – от целите идейностите, до забавните и трудните моменти през които преминават екипа и лицата със затруднения в ежедневната си работа. След което, гостите бяха разпределени на групи в двете работилници – за „Приложни изкуства“ и „Бисквитките“ и работиха заедно с потребителите на ЦТАС.

Нашият майстор сладкар – Вили, която е и ментор на младежите с увреждания в „Работилница за бисквитки“, изненада участниците с уъркшоп за приготвяне на три артикула – две рецепти за бързи и много вкусни бисквити и мъфини. Учениците се включиха в целия процес – от подготовката до изпичането. Задаваха въпроси и предлагаха решения за това, как нещата да се получават по-лесно. А в другата зала, групата изработва панери и подложки за сервиране, използвайки различни материали и техники. В рамките на втория обмен, гимназистите и техният ръководител, представиха и учиха младежите със специални нужди, на изкуството наречено кетъринг. И през третия ден, на финала – създадохме атмосфера на истински ресторант. Възпитаниците на гимназията и госпожа Чочева, ни представиха зареждане и сервиране на маса – за специални поводи у дома, в ресторант, както и интересни варианти за сгъване на салфетки – за да завършим празничната трапеза. След което, двама от младежите-потребители на Центъра за трудова адаптация и социализация, повториха упражнението. Под формата на ролева игра се постарахме, младежите да разширят своята обща култура и да усвоят допълнителни умения, които биха им били полезни, както в ежедневието, така извън дома.

Важна предпоставка за успешното социално включване на хората с увреждания и/или специални потребности е промяната в нагласите на обществото спрямо тях. Все още, доминират погрешни представи – негативизъм, безразличие, стереотипи, които се оказват бариера пред активното социално включване на хората с увреждания. Това обуславя необходимостта от провеждането на кампании за преодоляване на тези субективни бариери.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram