Ученици на Хуманитарната гимназия проучваха нейната история по повод 140-та й годишнина

На посещение в Държавен архив-Стара Загора бяха ученици от 9а и 9в клас, група по интереси „Род и памет“ на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Казанлък, с ръководител Николай Марков. По повод 140 годишнината от създаването на училището те се запознаха с едни от най-старите документи за него, съхранявани в ДА – Стара Загора. Те имаха възможността да се докоснат до Летописна книга за 1912- 1915 г., съхранявана във Ф. 741К – Казанлъшко държавно смесено и образцово училище „Св Св. Кирил и Методий“ – Казанлък и документи от Ф.1022 – Втора политехническа гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Казанлък.

Учениците с интерес разгледаха и едни от най-ценните документи – Диарбекирските спомени на поп Минчо Кънчев, обогатиха знанията си за историята на архивната институция. Надникнаха и в архивохранилищата, където домуват документите и се запознаха с основните принципи на работата по дигитализацията на архивни документи.

Общата снимка пред входа на архива за дълго време ще бъде топъл спомен от едно интересно посещение и сърдечното посрещане, посочва учителят на младежите Николай Марков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram