Ученици в обучение как се работи в съда

       В казанлъшкия районен съд се проведе „Ден на отворените врати”. Инициативата е във връзка с реализиран проект на Висшия съдебен съвет и е насочена към популяризиране дейността на съда с цел повишаване  правната култура на гражданите и изграждане на доверие в работата на съдебната система.

В рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, в която Районен съд – Казанлък тази учебна година  участва съвместно със СУ „Екзарх Антим I“ гр. Казанлък, сборна група ученици от 8-ми, 10-ти и 11-ти клас посетиха съдебната палата.

Случайното разпределение на делата е антикорупционна гаранция, която е предпоставка за безпристрастността на съда. Председателят на Районен съд – Казанлък съдия Радослава Маждракова демонстрира пред младата аудитория начина на разпределение на делата, като обясни, че това се случва съобразно поредността на постъпването, по електронен път, използвайки софтуер за случайно разпределение на делата, предоставен от Висшия  съдебен съвет.

Заместник-Председателят на съда съдия Йовка Пудова запозна учениците с организацията на работа в съда и отделните му служби.

Учениците участваха в симулативен процес, като бе представено как протича едно гражданско производство. Под ръководството на съдия Валентина Тодорова и  съдия Деян Илиев присъстващите ученици участваха активно като магистрати и участници в процеса – адвокати, свидетели.

Учениците проявиха изключителна отговорност и желание, като успешно пресъздадоха всички етапи в съдебното производство, включително и постановяване на съдебен акт.

Всички ученици получиха удостоверения за участието си в образователната програма през учебната 2016/2017 г. и брошури за структурата и управлението на съдебната власт.  %d1%81%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%bb%d1%8a%d0%ba

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram