Утре е кулминацията на честването на 146-ата годишнина на Шипченската епопея

На 18 и 19 август е кулминацията на събитията за честването на 146-ата годишнина на Шипченската епопея.

Днес ще се проведе традиционното ученическо състезание за скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата от 10.30 ч.

След като бъдат наградени победителите, по традиция към 12.30 ч. ще бъде изнесен и урок по история в мултимедийната зала на музея, в съседство до паметника.

А вечерта от 20.40 часа е тържествената заря-проверка с участието на Националната гвардейска част, която ще се проведе на пл. „Възраждане“ в Габрово.


Подреждат уникална изложба на Шипка за честването на годишнината от епопеята
На 19 август, събота, официалната церемония ще започне в 11 часа. Очаква се да присъства президентът на Република България и други официални гости. Ще бъдат поднесени венци и цветя, ще участва и почетна рота от Националната гвардейска част.

Около 12 часа, на площадката, намираща се на изток от Паметника на свободата, ще бъде открита изключителна изложба, подготвена от Националния парк музей „Шипка-Бузлуджа“.

Тя разказва една забравена любопитна история, свързана с посещенията на космонавти, които са идвали на Паметника на свободата, под надслов „Свобода без граници“.

След това честванията продължават с възстановката на „Битката при Орлово гнездо“ ден първи, и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“. Въпреки дезинформацията, особено в социалните мрежи, възстановките ще се състоят. Те ще бъдат на поляните, източно от Паметника на свободата, уточнява директорът на Националния парк-музей.


Ремонтиран е пилонът за издигане на националния флаг до Паметника на свободата


Важен момент от програмата на 19 август ще бъде и кампанията „Бъди войник“. Въпреки че е спряна от Министерството на отбраната, тя ще бъде възстановена за честванията на Шипченската епопея тази година. Организира се от представители на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Бойната техника и образците на оръжия ще бъдат разположени на паркинга под паметника.

В програмата е предвиден и акцент, свързан с отбелязването на 150 години от публикуването на одата на Иван Вазов – „Опълченците на Шипка“, една от най-емблематичните български творби, посветени на боевете за освобождението на България.

На голям винил в подножието на Паметника на свободата ще бъде изписан текстът на одата, както и кратка информация за неговото създаване и поводът за написването.


Предстои поредният паметен ден, в който с поклон и гордост ще почетем паметта на всички загинали в борбата за самостоятелна българска държава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram