„Унифарм“ на крачка от вливане в „Софарма“

От 22 февруари временно ще бъде прекратена търговията  с акциите  на „Унифарм“ АД на „БФБ-София“ във връзка с преобразуване чрез вливане на дружеството в „Софарма“ АД. Това  става ясно от молба на фармацевтичната компания, изпратена до борсовия оператор.

След като на 20 декември миналата година Комисията за финансов надзор одобри договора за преобразуването, Управителният съвет на „Унифарм“ насрочи извънредно общо събрание на акционерите си за 23 февруари. В същия ден и „Софарма“ ще събере притежателите на нейни книжа, за да гласуват за  вливането.

В началото на 2017-а компанията, контролирана от Огнян Донев, която държеше над 77% от капитала, отправи търгово предложение към останалите акционери на „Унифарм“ за закупуване на книжата им. След тази процедура в края на септември „Софарма“ притежаваше 98.77% от капитала на „Унифарм“.

Логично последва и предложението за вливането на компанията в „Софарма“. С този ход се търси оптимизиране на производството на лекарства, намаляване на разходите за него и подобряване на позициите на продуктите на „Унифарм“ на експортните пазари, коментираха от мажоритарния собственик. От години между двете фирми имаше тяснопартньорска връзка. „Унифарм“ произвежда таблетки, течни лекарствени форми (капки, разтвори, кремове и гелове) и продукти за хемодиализа, като между 30 и 40% от изделията й са по възлагателни договори от „Софарма“. А част от лекарствата, произвеждани за „Софарма“, са за експортните й пазари в Полша, Литва, Латвия, Русия, Украйна, Средна Азия, Кавказ и други.

Съгласно договора  за преобразуване право да придобият акции в приемащото дружество („Софарма“) имат акционерите на преобразуващото се дружество („Унифарм“) към датата на общото събрание на акционерите, на което е прието решението за вливането. Именно във връзка с това „Унифарм“ изпраща молба до БФБ да бъде спряна борсовата търговия с емисията негови акции, считано от 22 февруари до приключване на преобразуването.

Ако замисленото вливане бъде одобрено и приключено, то ще е третото за компанията на Огнян Донев, след това на „Българска роза – Севтополис“ АД – Казанлък и „Медика“ АД – гр. Сандански./banker.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram