Уникален музей с оръжейни експонати под Паметника на свободата

За пета поредна година във връзка с честванията, посветени на Шипченската епопея, НД „Традиция“ организира и провежда един своеобразен музей на открито. Паралелно с пресъздаването на героичните събития при Шипка, присъстващите ще имат възможността да се докоснат до историята, чрез изложените над 150 оръжейни експонати от различни епохи.

В музея ще бъдат представени различни модели огнестрелни и хладни оръжия и снаряженията към тях, които всеки може да разгледа и да научи повече за тях. Експонатите са напълно автентични, други са реставрирани или са точни копия изработени по оригинални образци.

За първи път ще бъде показана шашката на опълченеца-Иван Драганов – Комитата (опълченец от 5 дружина, III рота). Заедно с колекцията от оръжия ще бъдат представени и различни военни униформи: българска опълченска, руска линейна пехотна, казашка и на турска редовна и нередовна войска, като всички те са по оригинални модели и предизвикват голям интерес.

Основната дейност в музея ще бъде осъществена от младежи, които са членове и последователи на идеите заложени в устава на НД“Традиция“ – Кристина Радулова-ученичка от Английска гимназия „Гео Милев“-гр.Русе, Йордан Димов-ученик от Национална Априловска гимназия – гр.Габрово, Християн Миков и Георги Иванов – ученици от СОУ“Хр.Ясенов“ гр.Етрополе и Зорница Върбанова – ученичка от гр.Добрич.

На децата, които проявят интерес ще бъдат връчени дипломи за участие във военни обучение.

Музеят ще бъде разположен пред каменните барелефи в подножието на Паметника на свободата в дните 21 и 22 август.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram