Удрят завинаги катинара на Строителното училище

Строителното училище в Казанлък е само на половин крачка от официалното му затваряне на вратата, след като Върховният административен съд /ВАС/ излезе с решение на тричленен състав, че потвърждава заповедта на бившия образователен министър Меглена Кунева за закриването на училището.

В заповед РД-09-61 от юли 2016г. на министър Меглена Кунева пише: „Поради необходимост от оптимизиране на мрежата от професионални гимназии на територията на гр. Казанлък преобразувам ПГ „Иван Хаджиенов“ и ПГ по строителство в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ гр. Казанлък, община Казанлък, област Стара Загора“.

Тази заповед бе обжалвана от ръководството на училището, но на няколко съдебни инстанции жалбата бе отхвърлена.

Последното е с Решение №7124 от 7 юни 2017г. и постановено от съдебен състав на ВАС с председател Таня Вачева.

Целесъобразността на преобразуване на двете училища е обоснована с предложението за оптимизиране на мрежата от професионални гимназии на територията на [населено място]. Изборът на приемащо училище след преобразуване е продиктуван от: 1. много добрата материална база и достатъчен брой класни стаи, 2. обстоятелството, че в [ЮЛ] от три години се обучават ученици от професионално направление „Архитектура и строителство“, като от същото направление са и специалностите, по които се обучават учениците в [ЮЛ] и 3. в училището работят необходимият брой учители със специалност и професионална квалификация, което следва от приетите писмени доказателства – становище на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) – Стара Загора и становище на експертната комисия по чл. 14 от ППЗНП. Що се касае до това дали заповедта е целесъобразна, този въпрос не може да бъде предмет на съдебен контрол, поради което изложените в тази насока доводи не могат да бъдат обсъждани.
При тези данни министърът на образованието и науката е провел всички предписани действия, съставляващи нормативноустановеното производство по издаване на заповедта за преобразуване на двете професионални гимназии, като за пълното и обективно изясняване на фактическата обстановка е събрал писмени доказателства, чиито анализ обосновава законосъобразността на възприетото правно решение.
Ирелевантни са възраженията на жалбоподателя касаещи трудовите правоотношения на заетите в гимназията лица. Тяхното уреждане е последица от преобразуването и не е предмет на контрол в настоящото производство. Ирелевантни са и изложените съображения в писмена молба на л. 104 по делото /т.нар. подписка/, подписана от работещите, включително преподавателския състав на училището.
С оглед изложеното съдът счита, че оспорената заповед е издадена в съответствие с материалния закон, при спазване на административнопроизводствените правила и в съответствие с целта на закона.
Така мотивиран и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК, Върховният административен съд, състав на седмо отделение

РЕШИ:

ОТХВЪРЛЯ жалбата на [ЮЛ] – [населено място], подадена чрез директора срещу заповед № РД -14 – 113/07.07.2016 г. на министъра на образованието и науката.
Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.“

Припомняме, че в наш материал показахме как строителното училище в Казанлък имитира дейност с ученици, съществуващи само на хартия и с празни стаи цяла учебна година. Педагогическият и помощният персонали вземаха заплати за бездействието си. По информация на Пресс ТВ в Строителното училище по списък се водят около 200 ученици, предимно роми, но както се оказа след наша проверка на място, нито един от тях не посещава учебни занятия, за което пък близо 15 преподаватели са назначени. Две трети от тях, по твърдения на наши източници, са пенсионери.

Приблизително 300 хил.лева струва учебната година в това училище, половината от нея вече е почти към края си, което би означавало, че половината от сумата е източена.

Репортажът „Източват гимназия в Казанлък“ вижте тук: http://www.presstv.bg/uncategorized 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram