Убиват 120 крави утре

Стадо от 120 елитни крави , собственост на земеделската кооперация в старозагорското село Дълбоки предстои да бъде унищожено след като бе установено заразено животно с болестта нодуларен дерматид, съобщи директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.Заразеното животно е изолирано от останалите в стадото. На практика това е най-голямото количество заболели говеда в страната.

По думите на кмета на селото Бальо Иванов крайната мярка буквално ще унищожи поминъка на хората. Всекидневно от нарочените за изтребване животни се получавали близо 1 300 л мляко. 70 от кравите пък били бременни , което допълнително утежнявало ситуацията.

„От мен искат да намеря багер, да изкопая тряп и едва ли не с ръцете си да започна да ги изтребвам…“, къхареше се селският управник, който е сред член-кооператорите на ЗПК „Шести май“.

Унищожаването ще започне най-рано в понеделник, уточни д-р Дамян Миков, който смята че макар и минимален имало шанс това да се размине, ако на национално ниво се вземе решение да се започне ваксинация.

36 животни са били заклани след откриване на заболяването , това е станало в селата Воденичарово и Бял извор.

monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram