Три медала за ОУ „Мати Болгария“ от ученическите игри по лека атлетика

 

Възпитаниците на ОУ „Мати Болгария“ спечелиха два златни и сребърен медал от републиканската ученическа надпревара по лека атлетика в Сливен. Отборът на момчетата 5-7 клас е с четвърто място в страната, премервайки сили с училища, чиито представители във финалите на ученическите игри са изцяло кадри на клубове по лека атлетика, докато в състава на казанлъшкото училище само едно момчетата е състезател на СКА „Пендарева“. Останалите тренират в училищния двор, заедно с треньорите на отбора, преподавателите по физическо възпитание и спорт ст. учител Донка Коева и ст.учител Славка Маслова. Техните възпитаници – седмокласникът  Христо Тенев и Стефан Петков – шести клас на ОУ „Мати Болгария“, са най-бързи измежду всички участници във финалите на републиканското първенство, съответно на 100 и 400 метра. Христо е носител и на сребърен медал от съревнованието на дълъг скок, скачайки на 5 метра и 65 см.
Независимо, че отборът на „Мати Болгария“ сега остана четвърти в оспорваната надпревара, факт е че от 2006 г. казанлъшкото училище класира своите състезатели за финали на ученически игри. Момичета и момчета във възрастовата група 5-7 клас многократно печелят републикански титли в ученическите игри по лека атлетика. Във фоайето на училището за успехите на младите спортисти разказват десеките купи, медали, плакети и грамоти, спечелени с много труд и себеотдаване.
Христо Тенев спечели златния медал от индивидуалната надпревара в Сливен на 100 метра. Той пробяга най-бързо разстоянието, само за 11 сек. и 50 стотни. На финали  участва за втора година.
Съотборникът му Стефан  Петков е с година по-малък, на 13-ет, но активно спортува. Той е единственият от възпитаниците на учителите Донка Коева и Славка Маслова, който тренира лека атлетика. Спечели златния си медал на 400 метра с 62 сек. 76 ст. при силен насрещен вятър. Пети е  в спринта на 100 метра.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram