Три жалби за нарушения на изборния процес

Жалба за нарушение на изборния процесе разгледала РИК – Стара Загора на 01.04.2023 г. В 18:03 часа е постъпила жалба спрямо директора на „Информационно обслужване“, клон Стара Загора, за участие в организирано партийно обучение на членове на секционни избирателни комисии и застъпници. Счита, че описаното участие на Дамян Тилев поставя под съмнение авторитета на „Информационно обслужване“ АД, поставя под съмнение резултатите от изборния процес и опорочава основните принципи, прогласени от Изборния кодекс.

РИК – Стара Загора констатира, че „Информационно обслужване“ АД има сключен договор с Централна избирателна комисия във връзка с провеждането на изборите за народни представители на 02.04.2023 г., поради което последната е компетентна да разгледа подадената жалба.

В друг сигнал до Районната избирателна комисия се казва, че в редица СИК на територията на гр. Стара Загора липсват осигурени от общинската администрация прозрачни кутии за машинно и хартиено гласуване. Отправено е искане да се осигурят необходимите за изборния процес прозрачни кутии. В тази връзка РИК-Стара Загора се свързва с компетентните служители на Община Стара Загора, ангажирани материалното обезпечаване на изборния процес в СИК. От Община Стара Загора информират, че са предоставили необходимия брой прозрачни кутии за машинно и хартиено гласуване във всички СИК на територията на община Стара Загора, в това число и на СИК 27-31-00-017, за която е получен конкретен сигнал.

На 01.04.2023 г. (17:04 часа), чрез електронната поща на РИК – Стара Загора, препратен по компетентност от ЦИК, е постъпил трети сигнал от председател на СИК, който информира, че четирима от членовете на комисията не са взели участие при получаването на изборните книжа и материали, както и в подреждането на изборното помещение (не са присъствали) на 01.04.2023 г. (събота). Присъствалите членове на комисията са съставили протокол за това и искат възнаграждението на липсващите членове в предизборния ден, да бъде разпределено между присъствалите. В предизборния ден обаче са присъствали петима (от общо девет) членове на Комисия, сред които е цялото ръководство, които са достатъчни за да бъдат извършени необходимите действия по изборния процес. От РИК допълват, че възнагражденията на секционните избирателни комисии са определени с №1586-НС/02.02.2023 г. и в тях не е предвидено отделно възнаграждение за участие на членовете на СИК в предизборния ден.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram