Тракийски стан гостува на Казанлък за Празниците на тракийската култура

Тракийски стан гостува на Казанлък за Празниците на тракийската култура. Няколко шатри ни посрещат в Северния парк, до стадион „Севтополис“ , където момчетата и момичетата от школата на„Бага-Тур“ демонстрират бойните умения на траките.

Конна езда, стрелба с лък и копие, древни ритуали и обреди показват на малчуганите и техните родители двайсетте представители на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Тракийски експонати –бойно снаряжение – предоставени от колекционери и изработени по поръчка на школа „Бага-Тур“ са също атракция, която привлича не малко посетители. Облеклото на траките и техните оръжия са разположени в една от шатрите.

След гостуването си в Казанлък тракийския стан ще отпътува в друга точка на България.

В началото на септември школа „Бага-Тур“ ще участва във възстановка на битка по време на фестивал в унгарския град Емешепарк, отново по покана на организаторите на мероприятието. Следва пътуване до Турция, където предстои провеждането на международно конно състезание в традиционна надпревара по стрелба с лък.

Междувеменно от септември школата ще възобнови работата си с децата от Казанлък по проекта за хипотерапия. Общо 25 деца от Сдружението „Бъдеще за децата с увреждания“ и от казанлъшки училища ще посещават конната база на „Багатур“ в гр. Мъглиж за терапевтична езда. Шестмесечен ще бъде курсът на обучение, който ще се провежда в почивните дни -съботи и недели.

Докато е все още тук обаче, школа „Бага-Тур“ е изцяло на разположение на малчуганите. Те от своя страна не скриват радостта си от преживяното.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram