ТЕЦ „Марица Изток 3“ с рекорд за шестте месеца

Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отбелязва най-високо си нетно производство на електроенергия за полугодие за последните 10 години. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Рекордното производство за първите шест месеца на т.г. е с 24 на сто повече спрямо същия период на 2021 година и надвишава с 11 процента предишния производствен рекорд. 

Екстремно горещото време увеличи търсенето на енергия за охлаждане в стотици хиляди домове и бизнеси. Такова свръхпотребление е предпоставка за сериозно натоварване на електроенергийната система на страната, но отново подчертава ключовото значение на електроцентралите в комплекса Марица Изток за гарантиране сигурността на снабдяването с достъпна електроенергия от независими местни източници.

„Нашата централа е важна част от електроенергийната система на България и това е изключителна отговорност. Продължаваме да работим за гарантиране на енергийната сигурност на страната в този период на сериозни предизвикателства не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Правим всичко необходимо да поддържаме съоръженията в отлично състояние, за да можем да продължим да работим ефективно и сигурно дори и в най-критичните месеци“, каза Александър Желев, главен инженер на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

За първото полугодие на 2022 година ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е осигурила 12,3 на сто  от общо произведената в страната електрическа енергия – достатъчно да покрие средното потребление на над 1,3 млн. български домакинства, или почти половината жители на България. 

На 20 юни ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ започна годишния планов ремонт на мощностите си, без да спира производството. Тази профилактика гарантира ефективната и безопасна работа на централата и през зимния сезон, когато натоварванията по традиция са по-големи заради ниските температури и високото потребление на електроенергия.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram