Тежка обстановка след наводненията в страната

Продължава да е усложнена обстановката на територията на областите Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Видин следствия наводненията.

Вследствие на обледяване на електропроводи и повреди в контактна мрежа на трафопостове без ток са 26 населени места. За отстраняване на повредите работят екипи 144 служители на енергийния оператор. Тази сутрин бе възстановено захранването в 17 населени места. Все още не функционират 7 помпени станции на ВиК, захранващи с вода 12 населени места. Пожарникари и спасители са отстранили паднали дървета в село Гранитово и градовете Белоградчик и Кула. Извършени са и отводнявания на къщи в района на гара Срацимир.

Продължава наблюдението на критичните участъци на реките във Варна. Нивото на река Камчия се понижава. Извършва се контролирано изпускане от язовирите Цонево, Елешница, Снежина и водните обекти при селата Блъсково и Черковна. С особено внимание се следи и състоянието на река Провадийска.

На територията на Стара Загора всички язовири преливат контролирано през преливниците. Въведен е режим на електрозахранването в гр. Гълъбово – осигурява се ток през два часа на различни квартали. Болницата в града е захранена постоянно и има агрегат за аварийни ситуации. Обявено е бедствено положение за общините Раднево и Гълъбово.

Тази сутрин е получен сигнал, че дигата на река Русенски Лом при село Красен е скъсана. Изпратен екип, който извършва тампониране. Придошлата вода е заляла около 150 дка. Няма опасност за населението.

Екипи продължават да следят нивото на река Тунджа край селата Крушаре, Завой, Коновец и Бинкос. Пожарникари и спасители извършват отводнявания на територията на община Елхово. С верижна техника се подсилва дигата от града в посока село Изгрев. На място са доставени и допълнителни 1500 чувала с пясък.

При град Ямбол нивото на река Тунджа тази сутрин е било 501 см, с метър по-ниско от критичното ниво. В град Елхово е измерено ниво от 419 см., при критични 400 см. Наводнени са помпените станции, обслужващи селата Дряновец и Коневец.

Язовир „Асеновец“ над областния град прелива от преливника. Запазено е изпускането от язовир „Жребчево“. Регистрирано е спад на нивото на водата с около 9 см. Организирано е постоянно наблюдение нивото на река Тунджа от служители на РДПБЗН-Сливен и на от кметовете на населените места по поречието. Към момента е установено задържане нивото на реката в село Бинкос, а в село Крушаре има минимално покачване. Остават затворени за движение пътищата Близнец-Сърцево и Бинкос-Струпец-Злати войвода. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram