ТД „Орлово“ отчете успешна туристическа дейност за 2013г. и получи похвали от председателя на БТС

ТД „Орлово гнездо” отчете дейността си за изминалата 2013г. Това стана на общо събрание в камерната зала на ДК „Арсенал” в присъствието на председателя на БТС старозагорецът Алексей Стоев.
Изминалият отчетен период на 2013 година за туристите от казанлъшкото дружество е наситен с множество прояви. Проведоха се традиционните екологични инициативи за почистване пътя до вр. Столетов и района около паметника на Свободата от националната инициатива „Да изчистим България за един ден”. Градът ни отново бе домакин и на ХV песен празник „Прекрасна си, мила Родино!”, в който участваха  16 песенни състава от цялата страна с над 300 участника. Бригада от 40 туриста помогна за почистване на 7 декара от храсти и дъвестна маса над гр. Шипка в помощ на държавно лесничейство гр. Казанлък. Ръководството на дружеството съвместно с клуба по ориентиране беше  организатор на първите  състезания по планинско бягане от с.Енина до вр. „Бузлуджа” и планинско колоездене.
Сред клубове, които развиват много добра излетна, обществено активна  и масова дейност е Клубът на жените туристки „Орлица”. Те участваха в организирането на Дарителска кампания за събиране на книги и предаване на библиотеката в с.Оходен – Ловешко, дарение от 150 книги, което обогати фонда на  възобновената  придобивка на селото.Продължиха да обгрижват паметника на Емануил Манолов  в парк Тюлбето, инициатори са за поставяне паметна плоча на къщата, в която е живял.
Клубът по ориентиране е също сред отличниците по дейности. През началото на миналата учебната година членовете му успяха да реализират идеята за откриване обучителна група по ориентиране към Центъра за работа с деца. От участие в държавни първенства за 2013 година състезателите спечелиха  68 медала . През годината клуба организира маркиране  и подържавне на туристически пътеки, почистени са 8 туристически пътеки  предимно в Шипченска Стара планина и района на Мъглиж. За Клуба по пешеходен туризъм най-съществената  проява през 2013 г. беше организацията на похода  и изкачването на вр. Триглав  2864 м.н.в. в Юлийските Алпи на Словения.
През изминалата 2013 година по-съществени експедиции, в които пещерняците са участвала са  „Стенето 2013”, където в 6-дневна експедиция бяха открити нови пещерни обекти. В района на с.Скобелево са открити и картирани 3 нови пещери като общата им дължина е около  65 метра. През 2013г. към дружеството беше учреден и нов туристически клуб „Опълченец” в град Шипка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram