Творците на Казанлък объдиха важни въпроси с кмета на чаша ароматно кафе

Близо час и половина продължи срещата между местната власт в община Казанлък и творци, представители на всички гилдии в Клуба на културните дейци, директори на културни институти, председатели на фондациите „Петко Груев Стайнов“ , „Българска роза“ и „Чудомир“. Срещата бе по покана на кмета на община Казанлък Галина Стоянова с участието на председателя на ОбС-Казанлък Николай Златанов, заместник-кмета Петър Косев и председателя на ПК по култура, информационни средства и вероизповедания Теодора Георгиева.

За първи път от 15 години кмет на общината ни събира по повод Деня на народните будители, каза председателят на КДК фотографът Бедрос Азинян. Докато отпиваха ароматно кафе, дейците на културата бяха запознати с отчета на кмета за свършеното досега от началото на мандата в сферата на културата, бяха им представени всички инициативи и нови събития с точен отчет за свършеното, за извършените капиталови вложения в ремонти и обновяване на обекти. Направен бе отчет на големите празници – Фестивал на розата, традициите и изкуствата, Чудомирови празници и Празници в долината натракийските царе. Първите два са реализирани основно от дарения, особено Празникът на розата, където всички средства са от дарители – фирми и организации. Тракийските дни са по проект „Докоснати от древността“ и също бяха изпъстрени с нови събития и форми.

Творците на Казанлък споделиха свои идеи за развитието на културата, за фонд, който да генерира средства за културни инициативи, за работа по европейски проекти, за възстановяване на конкурса „Магията любов“ и др. събития. По случай предстоящата 20-та годишнина на Чудомирови празници и 110 години от създаването на Празника на розата, които ще се честват през 2013 г., да бъдат сформирани юбилейни комитети, предложи кметът Галина Стоянова по време на срещата, преминала под знака на будителството и обсъдила важни въпроси от бъдещата съвместна работа на местната власт в Казанлък и дейците на културата и изкуството.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram