Тази година няма да има „Пробуждане с хоро“

Традиционната инициатива „Пробуждане с хоро“, която се провежда на Националния празник 3 март, тази година няма да се състои, обявиха организаторите от „Сдружение Азбукари“.

През 2023 г. трябваше да бъде осмото издание на инициативата, в което се включват и жители на населени места от община Казанлък, но след голямата трагедия, която отне живота на хиляди хора в Турция и Сирия след тежкото земетресение, организаторите призоваха участниците по места в България и извън страната да бъдат съпричастни с националния траур на засегнатите държави.

„На фона на тази огромна и сърцераздираща човешка трагедия, всякакви призиви за инициативи, свързани с всенародни тържества с народни хора и песни са напълно неуместни, особено когато съседна на България държава всекидневно се моли да открие под останките живи своите майки, бащи, деца и семейства“, коментираха от Сдружението.

От организацията заявиха още:

„Помощта на българина може да бъде според възможностите на всеки. Едни да се помолят за мир на душите на загиналите, други да окажат физическа помощ, ако е възможно или да се включат в инициативите на много български и световни доброволчески организации за осигуряване на необходимите за пострадалите помощи. Нека тази година „Пробуждане с хоро“ стане „ПРОБУЖДАНЕ НА ХОРА“, за да пробудим душите и съзнанието си за повече човещина, милосърдие, съпричастност, взаимопомощ и топлина към пострадалите оцелели и близките на загиналите при земетресението“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Тази година няма да има „Пробуждане с хоро“

  1. Нямам думи! Живота продължава, традицията остава! Да спрем да се веселим и да живеем ли!? Много сте прозрачни! Това е ТРЕТИ МАРТ БЪЛГАРИ!

Comments are closed.