С „Розите на България” у дома и по света българската общност отбелязва 11 май

Под мотото „Розите на България” хиляди наши сънародници в над 25 държави по света ще играят българско хоро, за да отбележат 11 май – празника на Светите братя Кирил и Методий. В инициативата на Министерство на образованието, чиято цел е да привлече вниманието към българските азбука, език, култура и традиции, ще се включат 941 училища, включително от Казанлък, детски градини и читалища от всички области в България и над 120 български неделни училища по света.

В Казахстан и Япония, където няма български неделни училища в инициативата ще участват българските общности, съобщава Дарик.

Вече месеци наред българите в чужбина и малки и големи се подготвят за „Розите на България” и репетират неуморно под звуците на „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра за българска народна музика на националното радио, Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор „Космически гласове“ .

В Културния център „Св. Климент Охридски” във Вашингтон стъпките за голямото хоро се редят от три месеца насам и всички очакват с нетърпение празника. В него ще участват детски ансамблитанцови групи и певческа група. Всички групи разучават няколко песни, сред които е и „Хубава си, моя горо“.

За хорото се готвят и в Париж. И там празникът ще се проведе в събота, и също ще е на знаково място. На тържеството в Австрия ще бъде представена изложба базар с изработени от учениците предмети с основен мотив българската роза.

В Кипър празникът ще е на 11 май вечерта пред църквата „Свети Лазар”.

В Мадрид българското хоро ще се извие днес, а на следващия ден ще бъде отворена  работилница за български занаяти.

В Молдова освен общото българско хоро, всяка група ще представи своето училище с танц, песен и своя българска баница. Във всички паралелки, в които се изучава български език, вече е проведен урок, посветен на нашата азбука, магията на хорото и любимите български думи.

В 12:00 започва патронният празник на казанлъшката Хуманитарна гимназия, носеща името на Светите братя. Изпращането на випуск 2018 ще завърши с хорото, част от инициативата „Розите на България“, подкрепена от МОН. Кръшно хоро ще се извие и двора на ОУ „Кулата“, което също се присъедини към каузата. Патронният празник в учебното заведение ще бъде отбелязан с тържество, което ще започне от 12:30 часа.
ПГЛПТ в Казанлък също ще се включи в инициативата „Розите на България“, съобщават от учебното заведение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram