С поглед към Шипка – започват празничните инициативи за деца и възрастни

Няколко дни ни делят от кулминационния 25 август, когато ще честваме 141-та годишнина от Шипченската епопея. Стотици планинари и патриоти ще изберат туристическите пътеки, които водят до връх Шипка, за да се включат в тържествата, посветени на Епопеята.

Първото събитие от празничната програма е днес. 13 фотографа в Габрово ще представят избрани фотоси. Организатори на събитието са Фотоплейс клуб и Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“. Изложбата е наречена „Среща на Шипка“, защото участниците – фотографи от севера и юга, както самите те шегувайки се наричат, традиционно правят няколко такива срещи точно там. Какви моменти са уловили те и какво е попаднало в обективите им, може да се види днес в пространството между Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Караваната.

На 25 август изложбата ще посреща гостите на тържествата, посветени на Шипченска епопея, в подножието на Паметника на Свободата.

Проявата е част от програмата за Национално честване „Шипченска епопея“, което се провежда под патронажа на Президента на Република България.

В съботния ден са планирани туристическите походи, а официалната част започва по обяд на върха. По традиция, в програмата присъства възстановката на боевете от Шипченската епопея, а по-късно в Габрово е тържествената заря-проверка с участието на Национална гвардейска част. Веднага след финала й започва исторически спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл БЪЛГАРЕ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram