С пари от дарители издигат паметни плочи на Дякона и Христо Ботев в Голямо Дряново

Инициативата, подета от кметския наместник Петьо Апостолов, среща подкрепата на НЧ „Зора 1902“ с. Голямо Дряново и местния бизнес, в лицето на Недко Младенов и жителите на населеното място.
Желанието на жителите на с. Голямо Дряново е да могат да отдават почит на двамата велики българи Васил Левски и Христо Ботев. В наши дни е повече от необходимо да бъде съхранена българската идентичност и история, да бъде предадено на бъдещите поколения значимостта на тези личности и да бъдат възпитани в уважение към делото им, пише в писмото на инициаторите за издигането на паметните плочи до общинските съветници на Казанлък.

Те ще се бъдат поставени в градинката, в центъра на селото, източно от сградата на кметството. На същото място има издигнат и войнишки паметник в композиция с 152 мм гаубица. Мястото е оформено с алейни бордюри още през 90-те години, но паметникът не е бил реализиран.

На постамент от видим сив бетон, висок 210 см. ще се монтират двете плочи от черен гранит с гравирани лица на Васил Левски и Христо Ботев. Под образите на двамата герои ще се изпишат техните имена, датите на раждане и датите на гибелта им.
Средствата, необходими за поставянето на паметната плоча ще бъдат осигурени чрез дарения от инж. Недко Младенов и НЧ „Зора 1902“ с. Голямо Дряново.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram