СЪС 121 ИГРАЧКИ И 121 ПОЖЕЛАНИЯ НАКИЧИХА КОЛЕДНОТО СИ ДЪРВО СОЦИАЛИСТИТЕ В СТАРА ЗАГОРА

Символът на Коледа и Нова година засия във фоайето на партийния съвет в Стара Загора след бърза екипна работа на младите социалисти. IMG_3511Коледното дърво осигури областният председател на БСП Васил Самарски, а младите членове Диана Михалева, Ива Иванова, Светослав Петров и Николай Митков се заеха с премяната му. Те решиха 121 играчки да поставят на празничния зелен символ, колкото са годините на партийната организация в Стара Загора. Цветна атмосфера изпълни фоайето след като играчките в червен и златен цвят, доставени от Ива, намериха своето място по клоните. „Преди 137 години е украсена първата коледна елха в България и това е станало в София, където е имало руски войници. Елхата е била възприета в Русия още по времето на Петър I”, разказа Николай, докато нарежда гирляндите. Елхата е германска по рождение. IMG_3515Идеята се свързва с монаха Бонифаций, а много години след това свещите хрумват на Мартин Лутър Кинг. IMG_3521Първите лампички са 132-годишно дело на Едуард Джонсън, приятел на Томас Едисон.

„Като коледно дърво хората я възприемат заради формата й, която е устремена към небето и защото е вечнозелена”, поясни Светослав. IMG_3517В България тя допълва символиката на бъдника и на сурвачката, и елхата се появява официално първо в столицата, по-късно и в градовете и най-накрая на село, където по това време традиционно е отношението към коледарите и сурвакарите.IMG_3516„Тогава хората са канили гости „На елха”, сподели Диана, поставяйки звездата на върха на елхата, която някога са я свързвали с Витлеемската звезда.

IMG_3542121 са пожеланията за Новата 2015 година, които Диана и Ивелина с помощта на своята възрастна съмишленичка Йорданка Хазърова, подготвиха за гражданите, които ще посетят партийния съвет по празниците. Председателката на БСП Валентина Бонева поздрави младите хора за Коледното настроение, докато й поднасяха Коледна звезда с пожелание за светли празнични дни и успешна Нова година. Само след 4 дни те ще реализират своята „Акция Дядо Коледа“.

sn_1

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram