Съвременните будители на Казанлък

В Деня на народните будители във фоайето на Художествената галерия се проведе официалната церемония за връчване на първите годишни награди за култура, изкуство и духовност на Община Казанлък. Предложенията за награждаване са събирани в продължение на близо месец от граждани, културни институти, творчески сдружения.

В категория „Жива памет“ – история, духовност и краезнание от 7 номинирани бяха отличени културният деятел и общественик Веселин Шивачев и архиерейският наместник в Казанлъшка духовна околия отец Петко Мотев, който посвети признанието на всички църковнослужители в Казанлък.

В категорията „Магията на писаното слово“ – библиотечно дело, театър, литература – при 5 номинации с големите аплодисменти на публиката бяха възнаградени доайенът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Георги Антов и с пълно мнозинство от гласовете на журито – оперетната прима на Казанлък Мария Стоянова, която преди ден отбеляза своя и този на Оперетата в града 80-годишен юбилей.

Надя Тончева, изпълнител и преподавател на поп и джаз, инициатор на „Джаз фест Казанлък“ и Цветан Цочев, хореограф и ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“, посветен на съхраняването на българските традиции и фолклор, сприятелил с тях хиляди свои възпитаници бяха отличени в категорията с най-много номинации, 9, за музика и танц – „Красота в мелодия и движение“.

Не по-малко труден е бил изборът на престижното жури в категорията „Ваятел на българщина“ – изобразителни изкуства и занаяти . Измежду 8 номинрани, плакет и грамота бяха присъдени на лютиера Андриан Андреев, специализант на международната школа „Антонио Страдивари“ – Кремона, чиито инструменти са известни в цял свят и художникът, радващ многобройни ценители и успял да предаде любовта си към изобразителното изкуство на стотици деца и възрастни – Ренина Лекова.

Като „Пазител на традицията“ – читалищно дело, фолклор и традиции от 3 номинации спечели тази на Дора Петкова, създател на Народно читалище „Жар – 2002“, основател на танцови състави и организатор на националните надигравания „Тъпан бие, хоро се вие“ и „За ръчица“.

В категория „Будният дух на Казанлък“ – в областта медии и журналистика наградата отиде при Славяна Гайдарова, която с неуморния си труд предава добрите дела на хората и институциите към местни и национални медии.

Специалните награди са за двойката хореографи Антония Каярова и Николай Тенев, ръководители на Клуб по спортни танци „Киара – Н“ за популяризиране на танцовото изкуство и достойно представяне на Казанлък на световната сцена и Общинска библиотека „Искра“ с директор Анна Кожухарова за активно участие в културния живот на града и съхраняване на българския дух за бъдещите поколения.

Наградени бяха даровити деца по Общинската програма за закрила на детето – носителката на многобройни награди от конкурси по пиано Христиана Харалампиева, второкласничка в СУ“Екзарх Антим I“, влюбената в рисуването Ванеса Георгиева, 11-ти клас в НУПИД „Акад.Дечко Узунов“, отдадената на балета Стефани Джурова, 7-мокласничка в СУ“Екзарх Антим I“, първенецът от множество музикални конкурси  Елена Николаева, 7-ми клас в ОУ“Свети Паисий Хилендарски“ и победителката в редица състезания по тенис на корт Дария Радулова, 9-ти клас в СУ“Екзарх Антим I“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram