Стряскащи данни за пушачите у нас, държим най-високото ниво в ЕС

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Призивът на този ден е всеки пушач да се опита да постави началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Мото на 21 ноември – Международен ден без тютюнопушене, Министерство на здравеопазването е избрало „Спри сега за по-добро здраве утре”. Основната цел на кампанията е активните пушачи да преустановят употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия.

По повод Международния ден без тютюнопушене Регионална здравна инспекция Стара Загора организира различни инициативи:
• Изнесен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене и измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта чрез издишан въздух на активни и пасивни пушачи в училища на област Стара Загора и кампания съвместно с МКБППМН.
• Здравно – образователни дейности в училища на област Стара Загора и съвместно с Превантивно информационния център по зависимости
• Обучение на Ученически съвети и ученици с подчертано отношение към превенцията на тютюнопушене
• Разпространение на здравно – информационни материали.

В рамките на инициативата, в цялата страна са организирани прояви срещу тютюневата зависимост, както и дейности, насочени към мотивация на активните пушачи за отказване на цигарите.
Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС – това показват данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“ 2017 г., посочиха от пресслужбата. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима мъже, пуши ежедневно.

Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС,след Хърватия, а при 15-годишните момичета – най-високото равнище в ЕС.

От здравното министерство припомнят, че през цялата година в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето във всяка регионална здравна инспекция пушачите имат възможност да получат консултация за отказване от цигарите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram