Строителят на Шипка удостоен посмъртно

Вр.и.д. директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов присъства на празника на град Попово на 9 юни. Поводът бе удостояването със званието „Почетен гражданин на град Попово“, посмъртно и по случай 30 години от смъртта му, на майстора-строител на Паметника на свободата Пеньо Атанасов – Бомбето. На тържествена сесия на Общинския съвет кметът д-р Людмил Веселинов връчи грамотата и почетния знак на града на внучката на строителя Стефка Кьосева.

Това съобщават от НПМ  „Шипка-Бузлуджа“.

Да си спомним кой беше Пеньо Бомбето:
Роден на 2 юни 1902 в с. Дралфа, Търговищко, Пеньо Атанасов Колев става строител още след завършването на трети прогимназиален клас. Баща му, също строител, бил един от работниците на уста Кольо Фичето и градил с него моста в с.Бяла и черквата “Св.Никола” в Дряново.
През 1920 г.Пеньо Атанасов отива да работи в Шумен и спечелва пари, с които си купува бяла риза, дрехи алафранга и бомбе. Така той става първият човек в Дралфа, който захвърля потурите и цървулите и се облича в градски дрехи. От там и прякорът му – “Бомбето”.
На следващата година го взимат войник в Шумен.През цялата си служба работи като строител при инж.Харалан Стоянов.Инженерът харесва работата му и го научава сам да “чете” чертежи,а по-късно и сам започва да съставя такива. Когато се уволнява, вече има самочувствието на майстор-сградостроител. Заминава за София и там се явява на изпит за предприемачи, което му дава правото да наема и ръководи строежи на стойност 5 млн.лева.
В Шумен изгражда катедралата, учителския институт, пощенската палата, в Евксиноград- почивната станция на телеграфопощенските работници. Там го заварва поканата на арх.Иван Данчов и инж.Минчо Заяков да довърши Паметника на свободата. Така 26-годишният Пеньо Атанасов намира своя Строеж!
Три години задачата на майстора е да организира труда на строителите, а самият той реди ъгловите камъни на паметника. ”…За тези камъни най ме беше страх, защото те казват какъв майстор си” – споделя бай Пеньо Бомбето. През м.август 1930 г. строежът на паметника е завършен и строителите се прибират по родните места.
На тържественото откриване на Паметника на свободата през 1934г. никой от строителните работници не е поканен да присъства.
Майстор Пеньо Атанасов умира през 1987 г. в гр.Попово, където е погребан.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram