Стига вече лицемерие

Когато прекратим двуезичието в изказът си, ще започнат и нещата да добиват истинският си вид. Това написа в страницата си в Фейсбук, зам. кметът на Мъглиж Методи Марков, по горещата тема Циганин – ром.
„Когато прекратим двуезичието в изказът си, ще прекратим и двоинственото отношение към гражданите на Република България.
Когато прекратим двуезичието в изказът си, ще спрем и с двоините стандарти в дължавата ни.
Циганите в България са „роми”, а в чужбина са българи, както и те самите се наричат там. В останалите европейски страни, навсякъде наричат циганите с думата на съответния език. Единствено фалшивата Брюкселска толерастия се опитва да наложи циганската дума за мъж, човек – ром, ромале, за норма в изказа.
В българският език думата циганин, определя точно една етническа прослоика от населението и няма нищо обидно в това. Както не е обидно да си шоп, влах, гагауз, каракачанин, помак , арменец, еврейн, и т.н.
Самите цигани, се наричат цигани по между си. Дори и лидерите им ги наричат цигани от телевизионния екран, НО …………………
Двуезичието и двоинственото отношение към циганин-ром, доведе до това, че огромната част от тази прослойка живее в незаконни къщи, защото били бедни (а имат пари за самите къщи и всичко в тях), поради тази причина не плащат данъци, вода и ток, а всеки циганин има и мобилен телефон. Социални помощи за малолетни майки, които би трябвало заедно с бащите да носят наказателна отговорност, социални пенсии и помощи за хора неположили и един ден труд, цигански свадби тормозещи с дни цели градове и т.н. и т.н. …….
НЕНАКАЗУЕМОСТТА, двоинственият подход към всеки аспект от живота на циганите ще продължава да отваря пропаст между тях и останалите граждани в България, в абсолютно всяка посока.
Циганите НЕ МОГАТ да бъдат интегрирани, защото ТЕ САМИТЕ НЕ ГО ИСКАТ, и никога няма да го поискат.
Огромната част от тях, дори не могат да говорят нормален български език, а ние сме притискани от фалшиви чужди ценности да използваме цигански думи в българския език. Под „интеграция на циганите” се прави опит да бъдем принудени да приемем „де факто” техния начин на живот, вместо те да бъдат накарани да заживеят, като всички останали.
Извадени от средата си, циганчетата са съвсем други деца, с нищо не различаващи се от останалите. Но двоинственото отношение, ще продължава да ражда „бели ангели”.
Не изпитвам негативни чувства към циганите, единственото което искам, като нормална личност и гражданин на България, отношението на институциите да бъде равно към всички, във всички аспекти.
Отказвам, да се чувствам виновен за това, че циганите в България не искат да спазват законите, защото така им изнася. Отказвам да бъда принуждаван да ползвам цигански думи, защото на някой така му било по-удобно. Подменяйки думите се прави опит да се подмени същността, да се измести посоката на проблема, да му се придаде нов, евентуално изчистен аспект.
Аз съм БЪЛГАРИН и говоря БЪЛГАРСКИ език.
Искрите припламват все по-често и горят все по-дълго. Дано не се запали пламък, защото ще изгори и юргана, и къщата, и ……. всичко и тогава ще ни остане едната демагогия и суфистика, силните надути приказки за „интеграция”, спомените от миналото, когато циганите си бяха цигани и живееха що годе по правилата, а на всички и в момента на личните ни карти пише – гражданство БЪЛГАРСКО.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram