Стефан Манчоров: Честит Ден на Независимостта!

До ВСИЧКИ, които милеят за Казанлък и общината!

Точно днес искам искрено да ви поздравя, защото съм убеден, че Казанлък може повече!
Независимостта е основата на бъдещите възможности за развитие и благоденствие на всички ни, символ на единството, силата и стремежа на всеки един човек към свобода и благополучие. Независимостта е човешки и граждански избор. Тя е над конюнктюрата и институциализирането. Напълно възможна е, ако е желана по волята на духа и добрите идеи.
Навършилите се 107 години от Независимостта на родината ни, ми припомнят един интересен факт, който повечето историци не смятат за необходимо да споменават. Споделям го с вас, защото Казанлък го заслужава, а той е повод за самочувствие.
След обявяването на българската Независимост в Търново на 22 септември 1908 г., вече провъзгласен за цар, Фердинанд пристигнал в града ни два дни по-късно. На 24 септември и от Казанлък, царят и министрите от кабинета на Александър Малинов отправили телеграми до европейските държави, съобщавайки им за прогласената българска Независимост. Както споделя очевидецът Васил Милев, бивш зам.-председател на Народното събрание, първата одобрителна телеграма била получена от черногорския крал Никита. Тя пристигнала на връх Свети Никола. След това цар Фердинанд получил и поздравление от сръбския крал Петър. Докато очаквал телеграмите с благоразположението на европейските монарси, Фердинанд прекарал тревожни часове, разхождайки се в цивилни дрехи из Казанлък и околностите. По това време се провело заседанието на министрите от кабинета на Малинов в кантората на Ботьо Папазов в града ни, то било първото правителствено съвещание в Независимата българска държава.
Очевидно историята е предопределила тази важна роля на Казанлък-да е адресат на европейското благословия на Независимостта на българите. Точно казанлъшкият телеграф приел аплодисментите.
След повече от век казанлъчани сме достойни хора с исторически предопределен избор-да бъдем независими!

Казанлък може повече!

Честит Ден на Независимостта!
С уважение:

Стефан Манчоров
Независим кандидат за кмет на Община Казанлък

22 септември 2015 г.
Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram