Стените вътре в нас визуализира в Галерията обещаващият художник Любен Малчев

До 4 юни може да бъде разгледана изложбата „Стената“ на Любен Малчев, експонирана в Художествена галерия – Казанлък.

Тя е цикъл от 10 живописни платна и свързани с тях обекти, с които Любен Малчев се обръща към архетипната ни представа за стената, която в ХХI век претърпя неочаквано ново въплъщение и е първа самостоятелна изложба за младия и обещаващ творец.

Изложбата ни връща към наследените от съвремието ни материализации на стената. От Великата китайска стена, през Стената на плача в Йерусалим, до Берлинската стена. Но изложбата „Стената“, както Любен Малчев подчертава, е и опит за размисъл и за стените вътре в нас. Стените, съзиждани ежедневно от нас – тухла по тухла.

Първата самостоятелна изложба на художника и се явява логично в пространството на Художествената галерия в град Казанлък, мястото, в което Любен Малчев има не само своите първи срещи с изкуството, но и място, в което той се формира като визуален артист. Роден в Казанлък през 1992 г., 18 години по-късно той получава своето средно художествено образование в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“. През 2016 г. защитава магистърска теза в ателието по живопис на доц. Красимир Карабаджаков при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Днес е докторант в същия университет, работещ по темата „Социалната тема в българската живопис от средата на XX век до 20-те години на XXI век“.

Още като студент печели първа награда за най-добра рисунка, а през 2016 г. е отличен за млад автор на Балканското квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ в Стара Загора. През 2022 г. му е присъдена и втора награда за живопис на Международното биенале за живопис в Молдова (Кишинев). Взема участие в кураторските проекти „Мащаби в локалното“ (2015), „Мащаби в социалното“ (2016) в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново, „Мащаб 1: „Нов социален реализъм“ в изложбените зали на „Шипка“ 6 в София. През 2018 г., заедно с колегата си Радоил Серафимов като ученици на Красимир Карабаджаков, е включен със свои творби в изложбата „Ателиета“ в столичната галерия „Стубел“. От 2021 г. се установява в родния си град. Работи предимно в полето на живописта, а негови платна са притежание на Националната галерия на Молдова и в частни колекции.

Малчев е сред младото поколение визуални артисти, които вече са намерили своето място на съвременната художествена сцена в страната. Неслучайно откриваме името му и в проекта „Art Start“ като творец, чието развитие трябва да следим. И това не е само защото е носител на няколко национални награди за млад автор и за живопис. Нито пък заради явяванията на негови картини в изложбени пространства като галериите „Рафаел Михайлов“ (Велико Търново), „Райко Алексиев“ (София), „Стубел“ (София), „Шипка 6“ (София).

По текст и снимки на Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram