“Старците“ в Турия ще прогонят злото с ритуални танци и звън на хлопки на Сирница

Сирни Заговезни е голям празник не само за жителите на павелбанското село Турия, но и за много българи от съседните области, които по традиция в този ден идват заради кукерския празник, организиран от местните.

Тамошните кукери, наричани „Старци“, отново ще облекат характерните за региона костюми и маски, както е по традиция всяка година и вече поканиха за събитието, в което ще участват малки и големи пазители на традициите.
„Старците“ ще тръгнат още сутринта и ще обикалят до късния следобед, като предстои да преминат през всяка една къща, а стопаните ще ги очакват с нетърпение, защото техните танци са ритуал за изгонване на злите сили, за предизвикване на плодородие и за сполука.

Кукерските игри на Сирница са уникална традиция, спазвана от древни времена, която все още се поддържа и предава от поколение на поколение. 

В неделя, 26 февруари, от 14:00ч. в центъра на село Турия кукерите ще се съберат, за да прогонят с ритуалните си танци злите духове и донесат своите пожелания за плодородие и здраве.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram