Стартира обсъждането на Национална карта на социалните услуги и на общинско ниво

Стартира обсъждане на областно и общинско ниво на анализа на потребностите от социални услуги и на предложението за Национална карта на социалните услуги, подготвени от Агенцията за социално подпомагане (АСП), предаде репортер на „Фокус“. В момента то се провежда във всички общини и области на страната и ще продължи до 10 ноември.

Реформата в областта на социалните услуги цели подобряването на качеството на живот и създаването на условия за социално включване в обществото на всички лица с необходимост от подкрепа чрез изграждане на мрежа от социални услуги в общността и в домашна среда.

Въз основа на анализи и предложения от страна на местните власти Агенцията за социално подпомагане (АСП) изготви Анализ на потребностите от социални услуги на национално ниво и от социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво. Става дума за услуги, финансирани изцяло или частично от държавния бюджет. Разработено бе предложение за Национална карта на социалните услуги. Чрез нея става възможно планирането и създаването на цялостна мрежа от услуги, финансирани от държавния бюджет. Взети са предвид потребностите на нуждаещите се на общинско, областно и национално ниво.

Анализът на потребностите и предложението за Област Стара Загора са публикувани на официалния сайт на Областна администрaция Стара Загора, раздел „Обявления“.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram