Старозагорските старейшини приеха промяна в зонирането на населените места в общината

По време на 46-тото заседание на Общинския съвет в Стара Загора бе изтеглено от дневния ред предложението за одобряване на списък с имоти частна общинска собственост в кв. 86, кв. 85 и кв. 84 в „Лозенец – разширение“ по плана на Стара Загора, за които лица с установени жилищни нужди могат да кандидатстват за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж и определяне на условия към лицата.
„Оттегляме точката за безвъзмездно право на строеж, защото по закон е нужно терените да бъдат предоставяне възмездно“, аргументира се Тодоров. За да има интерес от хората, с по-малко възможности, е нужно оценките на парцелите да бъдат адекватни, стана ясно от думите на градоначалника.
„Администрацията предлага вариант, който кореспондира с действителността. Парцелите не притежават нито електроснабдяване, нито водопровод и канализация, не са и атрактивни. Данъчните им оценки не са актуални – те са по-високи от пазарната стойност. Причината е, зонирането на Стара Загора. В момента те попадат в „Трета зона“, а ние предлагаме да бъдат включени в „Пета зона“. Така данъчните оценки ще отговарят на действителните качества на терените“, уточни Тодоров и мотивира новото предложение на Общинска администрация.
44 гласа „за“ събра предложението на кмета за изменение и допълнение на Решение №550, от Протокол №17, от заседание на ОбС на 20 декември 2012 г., с което тогава се определят зоните на населените места на територията на общината.
На следващото си заседание старозагорските общински съветници ще гласуват и създаването на комисия, която да работи по зонирането на града, за да се актуализират данъчните оценки и в други райони на общината. „По този начин, в последствие ще можем да осъществяваме и настоящата социална политика за възмездно предоставяне на терени, които да са полезни за хората, които нямат големи възможности, а имат желание да си откупят отстъпено право на строеж или самата земя“, подчерта Живко Тодоров. Той допълни, че има и терени, чиято оценка е незаслужено висока, само заради попадането в определена зона, което пък намалява значително инвеститорския интерес.
Старозагорските общински съветници разгледаха на юнското си редовно заседание и проекта на Наредба за управление на отпадъците и опазване на чистотата на територията на община Стара Загора. Тя ще урежда обществените отношения, свързани с екологосъобразното управление на отпадъците на територията на Община Стара Загора с цел предотвратяване, намаляване или ограничаване вредното въздействие на отпадъците върху човешкото здраве и околната среда.
С решение на Общинския съвет бяха официално закрити и два дома за деца с умствена изостаналост в селата Петрово и Сладък кладенец, като продължение на държавната политика за деинституционализацията им и настаняването в Центрове от семеен тип. В изпълнение на тази цел през последните няколко години община Стара Загора активно работи в посока на изграждане на алтернативни социални услуги, в които да бъдат настанени децата и младежите от институциите.
Старозагорските общински съветници гласуваха и приемането на Годишен план за развитието на социалните услуги в община Стара Загора за 2016 г. Предложението за одобряване на план – схема за поставяне на „Паметник в чест на великия държавник кан Тервел“ бе отложено. Причината е създаване на работна група, която да предложи по-подходящо място за поставяне на монумента от северозападния ъгъл на градината, северно от Драматичен театър „Гео Милев“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram